Лавров: ОССЕ e деградирала и се превърна в инструмент на Запада за манипулация

от Лазар Лазаров
Лавров

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е деградирала и обслужва интересите на Запада, което изисква по-ефективно противодействие на подобни опити. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на 25 юни след среща с президента на Беларус Александър Лукашенко, предаде Известия.

„Описахме как си взаимодействаме в ООН, в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Макар че последната напълно се е изродила и по същество е станала обслужваща интересите на Запада, но това изисква и по-ефективно противодействие на подобни опити за пренаписване, за зачеркване на всички онези принципи, които след Заключителния акт от Хелзинки са в основата на дейността на ОССЕ“, заяви той.

В резултат на това ОССЕ не успя да се превърне в организация, която се грижи за интересите на мнозинството от своите членове, отбеляза министърът.

Според него вместо това тази структура се е превърнала в инструмент на онези, които „манипулират европейските процеси отвъд океана“, подчинили са Европа на своите интереси и са я „премахнали като конкурент“ в икономическата сфера.

Русия и Беларус се застъпват въпросите за европейската сигурност да се разглеждат предимно от страните от европейския континент, подчерта Лавров.

Той припомни, че през есента на 2023 г. по инициатива на Лукашенко в Минск се проведе първата конференция за евразийската сигурност, която премина успешно и привлече редица участници от страните от НАТО и Европейския съюз.

Втората подобна конференция ще се състои в края на октомври – началото на ноември тази година, подготовката за нея е в ход, уточни шефът на МВнР. Руската страна планира да участва в събитието и ще съдейства за това въз основа на резултатите от него да се конкретизират възможностите за обсъждане на проблемите на европейската сигурност в нова форма.

По-рано, на 19 юни, председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко съобщи, че руските парламентаристи се готвят да вземат съвместно решение за спиране на работата на руската делегация в Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ. Тя нарече черта на отказа на Румъния да и Тя определи отказа на Румъния да издаде визи на всички членове на руската делегация като черта и посочи, че Москва не възнамерява да толерира подобно отношение.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!