Лавров обясни за края на западното господство и какъв ще е светът после

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров очерта потенциален сценарий, при който се появява „полицентричен ред“, характеризиращ се с множество центрове на властта, което бележи края на петвековния период на глобално господство на Запада. Това залегна в речта му на международния форум в Доха, съобщава RT.

Лавров се обърна към форума в Доха чрез видеовръзка. „Предполагам, че сте обсъждали многополюсния свят, който се появява след 500 години господство на това, което наричаме „колективен Запад“, започна речта си Лавров.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Той заяви, че хегемонистичното управление на Запада „се основава на разнообразна история, включваща безмилостна експлоатация на народите и териториите на други държави“.

Външният министър обясни, че Западът продължава да използва вековния си модел на глобализация, за да поддържа глобалната си империя. Той изтъкна: „Въпреки това други държави, използвайки именно принципите и инструментите на западната глобализация, успяха да победят Запада на собствената му територия, изграждайки икономиките си на базата на националния суверенитет, на базата на баланса на интересите с други държави.“

Полицентричният ред е много по-различен от „многополюсната“ система. Това е силно конкурентна среда, в която големите сили притежават свободата да упражняват господство над своите съседи. Светът става все по-хаотичен и затова държавите увеличават военните си разходи и си осигуряват енергийни източници. През август Лавров заяви пред южноафриканското списание Ubuntu, че БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) се превръща в един от стълбовете на полицентричния световен ред.

В Доха Лавров заяви, че появата на полицентричен световен ред „не се харесва на Запада“.

„За да потисне този вид развитие, Западът се е насочил от глобализацията към основан на правила световен ред. Правилата никога не са били публикувани, дори не са били обявявани на никого и се прилагат в зависимост от това, от какво точно се нуждае Западът в определен момент от съвременната история„, отбеляза той.

Лавров допълни, че „в различните конфликти, които Западът разпалва по целия свят“, включително този в Украйна, става въпрос за запазване на хегемонията. „Има ли едно-единствено място, където САЩ са се намесили с военна сила, където животът е станал по-добър? Мисля, че знаете отговора“, заяви Лавров пред аудиторията.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!