Лавров: За Запада става все по-трудно да запази хегемонията си

от Лазар Лазаров
Сергей Лавров

Много експерти смятат, че блокът НАТО трябваше да бъде разпуснат след разпадането на СССР и прекратяването на Варшавския договор. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с ръководителите на чуждестранни посолства по уреждането на конфликта в Украйна, предаде ТАСС.

„Днес много историци и политолози на Запад изразяват гледната точка, която техните колеги декларират от много, много години, може би дори десетилетия. Това е фактът, че когато Варшавският договор престана да съществува, когато Съветският съюз подаде ръка за обединение с Европа, САЩ и Запада като цяло на основата на равенство, взаимни ползи и уважение, никой не разпусна НАТО. И всъщност никой не планираше да го направи“, подчерта министърът.

Лавров отбеляза, че „вчера известният американски икономист, политологът Джефри Сакс, цитира тази грешка в интервю с [американския журналист] Тъкър Карлсън“. „Това не беше направено. Сега с увереност можем да кажем, че причината беше непреодолимото желание на САЩ да запазят контрола над Европа чрез НАТО“, посочи министърът.

„Сега можем да кажем със сигурност, че причината за това решение [за запазване на НАТО] беше неизменното желание на САЩ да запазят НАТО като инструмент за контрол над Европа. Включително и над Германия, където все още има десетки американски военни бази, за да се гарантира, че германците се подчиняват на заповедите от Вашингтон“, отбеляза Лавров.

По думите на Лавров това се прави и за да може „германците да мълчат, когато САЩ взривяват магистралните газопроводи, наречени „Северен поток“, за да елиминират конкурент на европейския енергиен пазар“.

„И са готови да плащат един път и половина, два пъти повече за американски втечнен природен газ, отколкото плащат за руски газ, доставян по тръбопровода. Ето за това е НАТО – изтъкна министърът, – за да държи Европа в подчинено положение спрямо Съединените щати.“

Западните страни в началото на 2000-те бяха уверени, че Русия е „в техния джоб“, посочи Лавров. Той отбеляза, че това мнение е доминирало дълго време сред западните представители.

Задачата на западните страни да изолират Русия и да й попречат да се развива е илюзорна и утопична, заяви още руският външен министър.

В тази връзка Лавров подчерта, че качеството на западните политици „напълно ни позволява да предположим, че те могат сериозно да превърнат илюзиите и утопиите в своя практическа програма“.

„Нека опитат. Според мен никой не се съмнява, че това ще завърши с провал“, добави министърът.

Както подчерта ръководителят на руското външно министерство, настоящите събития в света „се водят от желанието на Съединените щати, начело на колективния Запад, при никакви обстоятелства да не губят своята хегемония на международната арена“. В същото време, отбеляза Лавров, за Запада става все по-трудно да прави това, тъй като на Евразийския континент, в Африка и Латинска Америка „се издигат мощни икономически гиганти“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!