Лавров: Киев вече нанася удари по руска територия с американски оръжия!

от Лазар Лазаров
Сергей Лавров

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече използват американско оръжие извън зоната на бойните действия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на 24 май, предаде Известия.

„Американските оръжия вече са използвани по най-различни цели извън зоната на конфликта. Затова фактът, че американците се опитват да направят някакви успокоителни изявления за своето обществено мнение или за членовете на НАТО, или да покажат, че все още не е взето решение, според мен е трик, посочи дипломатът.

По думите на министъра Москва изхожда от това, че американските оръжия нанасят удари по цели на руска територия, най-вече по гражданска инфраструктура, както и по жилищни квартали.

„Така че това лежи на тяхната съвест“, заключи той.

По-рано първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски отбеляза, че западните страни разбират какви могат да бъдат последствията от използването на техните оръжия от киевския режим срещу цели в Русия и не си правят илюзии за това. Така дипломатът коментира призивите на Запад да се нанасят удари по цели на територията на Русия.

По-рано, на 22 май, Конгресът на САЩ показа карта на територията на Русия с площта, която може да бъде достигната от американските ракети ATACMS, намиращи се на въоръжение в Украйна. Картата беше показана от ръководителя на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ Майкъл Маккол, който призова държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да позволи на Киев да нанесе удари по руска територия с помощта на оръжията на Вашингтон.

В същия ден група конгресмени призова Пентагона да позволи на Украйна да нанесе удари по руска територия с оръжия, доставени от Съединените щати.

В отговор на това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 23 май, че войнствените изявления на САЩ за необходимостта да се позволи на Киев да стреля с американски оръжия дълбоко в Русия, както и предложенията на други западни държави, усърдно повишават нивото на ескалация в Украйна, което е напълно безотговорна позиция.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!