Лавров призова Гутериш да не въвлича ООН в политически инициативи за Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да не допуска представители на органите на ООН да бъдат въвличани в политизирани инициативи относно Украйна. Това се посочва в доклада на руското външно министерство за резултатите от преговорите между страните в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, пише ТАСС.

„Фокусът традиционно е върху най-острите международни проблеми, както и върху различни аспекти на сътрудничеството между Русия и ООН“, посочват от министерството. „Министерството на външните работи подчерта, че са изтъкнати уверенията на генералния секретар на ООН да се въздържа от участие в инициативи, които не включват всички страни.

Ръководителят на руската дипломация още веднъж подчерта „необходимостта от стриктно спазване от страна на ръководството на ООН и всички служители на световната организация без изключение на принципите на безпристрастност и равнопоставеност, залегнали в член 100 от Устава на ООН“, съобщиха от дипломатическото ведомство. „Лавров също така изтъкна недопустимостта на използването на двойни стандарти в статистическите и други документи на ООН по отношение на различни територии„, добавиха от външното министерство.

Смоленская площадь съобщи, че министърът е връчил на генералния секретар на ООН книгата „Украинските престъпления срещу човечеството (2022-2023 г. )“ на Максим Григориев, член на Обществената палата на Русия и директор на Фонда за изследване на проблемите на демокрацията, както и селекция от документални видеоклипове „Децата на Донбас“.

Министърът привлече вниманието на генералния секретар към продължаващите нарушения от страна на Съединените щати на задълженията им по Споразумението за седалището на ООН от 1947 г. , включително отказите за издаване на визи на дипломати от Русия и редица други държави за участие в мероприятия на ООН„, се казва в изявление на руското външно министерство. „Лавров отново подчерта, че настоящата ситуация налага необходимостта Гутериш да започне арбитражна процедура срещу Съединените щати възможно най-скоро, както многократно е заявявано в профилните резолюции на Общото събрание на ООН.

Според „Смоленская площадь“ събеседниците са „обсъдили подробно и темата за реформирането на ООН с цел адаптирането й към съвременните реалности, като са се спрели на инициативата на Гутериш „Нашият общ дневен ред“. „Министърът отбеляза важността на отчитането на пълния спектър от мнения на държавите членки на ООН при осъществяването на всякакви инициативи за реформи и незаменимостта на запазването на междуправителствения характер на световната организация при спазване на „разделението на труда“ между основните й органи„, съобщиха от руското външно министерство.

Смоленская площадь добави, че Русия ще вземе най-активно участие в дискусиите на срещата на върха за бъдещето през септември 2024 г. , включително в работата по нейния заключителен документ – Пакта за бъдещето.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!