Лавров каза с кого е готова Русия и с кой не да преговаря

от Лазар Лазаров
Лавров

Русия е готова за преговори с Украйна, но разговорите с украинския президент Владимир Зеленски са „безсмислени по много причини“. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за радиостанциите „Спутник“, „Говори Москва“ и „Комсомолская правда“, предаде ТАСС.

„Изразяваме готовност за преговори не заради някаква червена думичка. Действително е така, но разговорите със Зеленски са безсмислени по много причини„, заяви той.

В случай на нови преговори Москва няма да „прави никакви паузи“ във военните действия: „Процесът трябва да продължи“, отбеляза руският външен министър.

Според него Швейцария не е подходяща за преговори по Украйна, защото „от неутрална страна се е превърнала в открито враждебна“. 

Лавров коментира, че постигнатите в Истанбул споразумения от март 2022 г. са дали на Украйна „изключително сериозни“ гаранции за сигурност, които не са се отнасяли за Крим и Донбас. Според документа на украинска територия не се е предвиждало да има военни бази или учения с участието на трети държави без съгласието на всички държави гаранти, но в последния момент Киев е предложил да се промени формулировката. „Това беше сигнал за събуждане“, уточни външният ми министър на Русия.

Лавров изрази мнение, че натискът на западните страни да победят Русия „отразява не толкова войнственост, колкото агония и истерия“. По думите му Западът разбира, че сега се формира нов многополюсен световен ред.

Русия не затваря вратата към Европа, когато обсъжда евразийската сигурност, уточни той.  „Но, разбира се, това е нашият общ манастир и ние трябва да се държим достойно тук, а не да внасяме желанията на американците в тези бъдещи строежи“, допълни министърът.

Според Лавров Полша, балтийските държави, Чешката република и България „задават тона“ в ЕС, „и вече еврограндовете трябва да се съобразяват по някакъв начин.„Да вземем за пример [френския президент Еманюел] Макрон с неговите нервни изявления за изпращането на френски войници [в Украйна]“, посочи руският външен министър.

В същото време по думите на Лавров французите действат не само като наемници на украинския фронт, но и като инструктори, които „заедно с някои други представители на военните и специалните служби на европейските страни работят там“.

Руският външен министър бе категоричен, че европейските лидери „ще приключат като политици“, ако спрат да говорят, че Русия е враг. „Те веднага ще бъдат хванати от опозицията“, смята той.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!