Лавров: Глобалните тенденции са толкова силни и тепърва ще се ускоряват! Западът да помисли за мястото си в новия световен ред

Сергей Лавров

Лавров: Глобалните тенденции са толкова силни и тепърва ще се ускоряват! Западът да помисли за мястото си в новия световен ред

В интервю пред руския сайт Аргументи и факти (AiF.ru), руският външен министър Сергей Лавров коментира, че днес „глобалните тенденции са толкова силни, че тепърва ще се ускоряват и засилват“. По думите му, Западът трябва да помисли какво място ще заеме в новия световен ред, който ще бъде многополюсен и който сега се символизира от редица регионални интеграционни процеси в Евразия, Африка и Латинска Америка. Той добавя, че Русия предлага формирането на обща евразийска континентална архитектура (икономическа, политически и за сигурност), като специално подчертава, че вратите на страната му ще бъдат отворени за всички, включително за Западна Европа. КритичноБГ публикува едни от най-важните части от даденото интервю:

– Aif.ru: Резултатите от американските избори ще повлияят ли на политиката на САЩ спрямо Украйна?

Сергей Лавров: Сега нашите политически токшоута постоянно организират дискусии по тази тема. Вникват в детайли, следят процентното разминаване между кандидатите, разликите в определени проучвания на общественото мнение.

Доналд Тръмп и Камала Харис по време на предизборен дебат

Доналд Тръмп и Камала Харис по време на предизборен дебат

Независимо от резултата от изборите, ние ще останем ако не враг, то със сигурност противник на Съединените щати. Във всеки случай конкуренти. Американците разглеждат всеки международен проблем, всеки свой международен събеседник преди всичко от гледна точка на недопустимостта (както те пишат в своите доктринални документи) някой на тази планета да стане по-силен от САЩ.

Ясно е, че това е утопия. Ако погледнете еволюцията, промяната на приноса на брутния вътрешен продукт на различни страни към световния БВП, делът на Съединените щати непрекъснато намалява, докато Китай, Индия и БРИКС като цяло непрекъснато нарастват. Вече с около 5 процентни пункта по-висок от общия БВП на страните от Г-7.

Конгресът на САЩ

Конгресът на САЩ

Съединените щати не искат да се откажат да държат юздите на властта, която получиха след Втората световна война чрез институциите на Бретън Уудс чрез ролята, отредена на долара в международната валутна система, дори след като свободният обмен на долари за злато беше премахнат. Лидерската позиция на тази валута до голяма степен се поддържа изкуствено.

Ако се съди по статистическите данни, БВП и други показатели, които определят дела на гласовете на страните членки на МВФ, САЩ (ако тези статистически данни бяха отразени в действителните решения) отдавна щяха да са загубили правото си на вето върху решенията, които се прилагат от Съвета на директорите на Фонда.

БРИКС - Русия

БРИКС – среща в Русия

Те възпрепятстват тази реформа, която БРИКС подкрепя, точно както възпрепятстват реформата на СТО (Световната търговска организация), където американците от много години блокират работата на органа за уреждане на спорове. Всички многобройни жалби, искове (както и да ги наречем), които постъпват в този орган, включително от Китай, чиито стоки започват да бъдат все по-грубо дискриминирани не само на американския, но и на европейския пазар, се трупат и нищо не се случва с тях.

Всичко това отразява основната цел на американската управляваща класа – да попречи на който и да е било да подкопае тяхното господство. Тази цел е илюзорна. Историческият процес обективно върви в друга посока и това ще трябва да се отчете.

Връщайки се към въпроса кой от американските кандидати или партии е за предпочитане пред нас, мога само да кажа, че трябва да се подготвим за факта, че атаките срещу нашите интереси и действията за ограничаване на нашето развитие ще продължат при всяка една администрация (т.е. и при Харис, и при Тръмп).

От друга страна, ние сме готови да работим с всяка администрация, която американският народ окончателно избере, но само ако такъв разговор е взаимно уважителен и равностоен и основан на слушане и чуване един друг. Засега следим предизборната борба в Съединените щати и в момента не виждаме признаци, че ще се върнем към такъв разговор.

Доналд Тръмп и неговият вицепрезидент говорят за необходимостта от възобновяване на диалога за решаване на „един проблем за 24 часа, друг за 72“. Ще разберем за какво ще става дума едва когато новата администрация официално встъпи в длъжност и формулира своята позиция. Пак повтарям, ние никога не сме бягали от диалога и не сме били тези, които са го прекъсвали. Важно е руското посолство в САЩ да продължи да работи. Американците създават трудности за функционирането на дипломатическата ни мисия във Вашингтон и ние сме принудени да им отвърнем със същото. Диалогът е същността на дипломацията. Ние сме готови за това при условия, които отговарят на целите на дипломацията. /…/

– Aif.ru: Бившият британски премиер Борис Джонсън се оплаква в мемоарите си, че сте го принудили да седи пред горяща камина, за да „го накарате да се поти обилно“. Откъде идват тези странни твърдения?

Борис Джонсън и Сергей Лавров

Борис Джонсън и Сергей Лавров

Сергей Лавров: Той е ексцентрик. Частта, която си цитирал, се вписва в неговия ексцентричен образ. Той беше почетен гост в нашата зала, в която гощаваме колегите, когато идват на преговори. Столът, на който бе поканен да седне, е един и същ за всички гости. Беше зима. Нашата резиденция в Спиридоновка има работеща камина. Всички я обичат. Това създава не само допълнителна топлина (стаята е голяма, там може да бъде прохладно през зимата), но и комфорт, поверителна атмосфера за разговор.

Седях на два метра от него през масата. Спомням си много добре, че не се потеше. Той нямаше капчиците пот по лицето си, за които пише. Повтарям, Борис Джонсън е известен с екстравагантните си действия и лесно може да лъже. Както казваме: „Соврет — недорого возьмет“(лъжата излиза по-евтина)

Борис Джонсън

Борис Джонсън, бивш министър председател на Обединеното кралство

В същите мемоари (дори си записах, за да не го цитирам погрешно), където той вече не говори за камината и физиологичните си усещания, а за политика, му се „изплъзва“ по-специално, че той отрича факта, че именно той наруши (прекрати, бел. Критично) преговорите в Истанбул (мирните преговори между Русия и Украйна) през април 2022 г. Въпреки че този факт беше потвърден от Давид Арахамия, ръководител на украинската делегация, който подписа съответния документ. Той все още ръководи парламентарната група на Зеленски във Върховната Рада.

Джонсън, доказвайки, че няма нищо общо с това, написа (цитирам):

„Украинците никога нямаше да се съгласят с условията на Владимир Путин“, имайки предвид случилото се в Истанбул. В Истанбул условията на руския президент не бяха чути. Украинската делегация донесе свой документ, който ние се съгласихме да вземем за основа на преговорите. Откровената лъжа, че Путин е наложил нещо, а украинците не са се съгласили с нещо, оставям това на съвестта на Джонсън.

– Aif.ru: Съдейки по резултатите от изборите, проведени тази година, в редица страни от ЕС се наблюдава известен завой „надясно“. Как оценявате шансовете в тези държави да дойдат власти, лоялни спрямо Русия?

Марин льо Пен

Марин льо Пен

Сергей Лавров: Не мисля, че тези политически сили се характеризират с това, че са лоялни към Русия. Те поставят националните интереси на своя си народ на преден план в своята политическа дейност. Интересите на голяма част от населението на много европейски страни са, че не е необходима нова война. И съвсем открито се опитват да „бутнат” политиците си натам. Зеленски прави всичко, за да предизвика нови изблици на възмущение в световното обществено мнение (срещу Русия), за да оправдае участието на европейците във войната, като е убеден, че ако пред световната общност се представят нови ужасни картини, Вашингтон ще принуди Европа да предприеме военни действия. Такива „големите“ членки на Европейския съюз и НАТО като Естония, Литва и редица други вече говорят сериозно за това.

Ако се върнем на темата за изборите. Консервативните идеи стават все по-популярни в Европа.

Нека още веднъж подчертая, че така наречените десни консерватори са лоялни към своите страни и народи. Ще бъдем с всеки, който се обърне към нас с предложение, за да говорим, да търсим допирни точки и да мислим как заедно да направим живота на нашите граждани по-добър. Ще сме готови да разговаряме с всички без изключение. И ние няма да отблъснем никого.

Владимир Путин, президент а Русия

Владимир Путин, президент а Русия

Президентът Путин в речта си в руското външно министерство през юни, наред с принципите, на които сме готови да разрешим ситуацията в Украйна, изложи и инициатива за формиране на евразийска система за сигурност. Евроатлантически модели за сигурност – НАТО, ОССЕ, Европейски съюз. Когато ЕС подписа споразумение с НАТО за предоставяне на своите услуги на Северноатлантическия алианс, той също стана част от евроатлантическите модели за сигурност. Европейците напълно се дискредитираха.

Предлагаме да говорим за формирането на обща евразийска континентална архитектура, като специално подчертаем, че вратите ще бъдат отворени за всички, включително за страните от западната част на евразийския континент.

Нека видим доколко реалистични са изчисленията, че западните държави все пак ще успеят да запазят доминиращите си позиции, и на какво разчитат те.

Глобалните тенденции са толкова силни, че тепърва ще се ускоряват и засилват. Западът трябва да помисли какво място ще заеме в световен ред, който ще бъде многополюсен и който сега се символизира от редица регионални интеграционни процеси в Евразия, Африка и Латинска Америка.

Сега тези процеси са подсилени от глобалната роля на БРИКС като асоциация, заинтересована от издигането на гласа на Световното мнозинство в механизмите на глобалното управление – финансово, икономическо, търговско и политическо, разбира се.

Уважаваме политиците, които се стремят да отразяват националните интереси. Ако се свържат с нас (вече има парламентаристи) за сериозен диалог, ние ще отговорим и на базата на нашите национални интереси.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!