Лавров: Фашизмът отново надигна глава в редица европейски страни

Сергей Лавров

Световната общност трябва да се обедини, за да се противопостави на фашизма. Това заяви на 5 май руският външен министър Сергей Лавров. Той отбеляза, че почти 80 години след победата във Втората световна война идеологията на фашизма отново „надигна глава“ в редица европейски страни, преди всичко в Украйна .

В това отношение единството на всички загрижени хора – независимо от страната на пребиваване, гражданство или националност – в името на противодействието на тези опасни тенденции, които представляват заплаха за цялото човечество, придобива особено значение“, каза Лавров в приветствена реч на участниците и гостите на международния антифашистки форум на дейците на културата. Текстът на речта му е публикуван на сайта на руското външно министерство.

Почти 80 години след Великата Победа фашизмът – идеологията на омразата, дискриминацията и потисничеството – отново надигна глава в редица европейски страни, най-вече в Украйна.

По-рано посланик Родион Мирошник заяви, че украинският президент Владимир Зеленски е предал паметта на дядо си, участник във Великата отечествена война (Втората световна война). Той се възмути, че неговият внук за първи път носи цветя на надгробната плоча на своя прадядо, а след това „на зигзаг в Канада до убиец от Бандера“.

Става въпрос за събитие от 24 септември 2023 г. Тогава Зеленски, по време на реч в канадския парламент, поздрави 98-годишния украински националист Ярослав Хунка, който по време на Втората световна война е служил в първата украинска дивизия, известна като дивизия SS Галиция, която е формирана през 1943 г. от жители на Западна Украйна като тактическа сила на SS на нацистка Германия.

Официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков нарече инцидента в чест на бивш войник от SS в Канада скандален. Той подчерта, че подобен акт рискува фашизмът да се прояви в целия свят, както сега се случва в Украйна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!