Лавров: Унищожаването на Газа ще доведе до катастрофа за „десетилетия, ако не и векове“

Унищожаването на ивицата Газа и изгонването на 2 милиона жители от анклава ще доведе до катастрофа за десетилетия, ако не и за векове. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за агенция BelTA.

„Ако Газа бъде разрушена, ако 2 милиона жители бъдат изгонени от нея, както подхвърлят някои политици в Израел и в чужбина, това ще доведе до катастрофа за много, много десетилетия, ако не и векове“, каза Лавров.

„Така че, разбира се, трябва да спрем. И трябва да обявим хуманитарни програми за спасяване на населението, което се е оказало в блокада: няма вода, няма електричество, няма храна, няма отопление, няма нищо от това“, добави министърът.

Лавров изтъкна, че руската проекторезолюция, която Русия „заедно с Китай, заедно с арабските страни“ е прокарала в Съвета за сигурност на ООН, е била насочена към постигането на точно тези цели, но с действията си по отношение на този проект САЩ са потвърдили, че „тяхната задача е да подкрепят Израел по всякакъв начин във всяко негово действие“.

Според него Русия поддържа пълен контакт с Израел и изпраща сигнали за необходимостта от намиране на мирно решение на конфликта. „Изпращаме сигнали на израелците, поддържаме пълни контакти с тях, нашият посланик е в редовен контакт с тях, изпращаме сигнал, че е необходимо да се търси мирно решение, а не да се завърши обявената стратегия за „изгорената земя“ в Газа“, каза още той.

Освен това Лавров припомни, че някога самите САЩ са искали да се проведат избори в Газа, защото „там трябва да има демокрация“. Русия, както посочи министърът, предупреди тогава, че обществените настроения там са радикални и резултатът може да бъде неблагоприятен за възможността за преговори с Израел. Резултатът от изборите тогава беше победа на Хамас, а американците не признаха резултата. „Това е такова безразсъдство в тяхната политика, освен ако не е хладнокръвен разчет, който се състои в създаване на дразнители и провокиране на нестабилност по всякакъв начин, а след това идване и унищожаване по собствено усмотрение“, каза руският външен министър.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече