Лъвът, перуката, воинът. Кой е Хавиер Милей, новият президент на Аржентина?

Многобройните му почитатели го наричат „лудия“ и „перуката“ заради свирепостта му и непокорната му коса, а себе си нарича „лъвът“. Той смята, че сексуалното образование е марксистки заговор за унищожаване на семейството, гледа на клонираните си мастифи като на свои „деца с четири лапи“ и повдига въпроса за възможността на хората да бъде разрешено да продават собствените си жизненоважни органи, обрисува една нова фигура на международната политическа сцена Асошиейтед прес.

Той е Хавиер Милей, новият президент на Аржентина.

Преди няколко години, Милей беше чест гост в телевизионните студиа, който продуцентите обичаха, защото неговите изказвания срещу правителствените разходи и управляващата политическа класа повишаваха рейтингите. Допреди няколко месеца, почти никой политически експерт не вярваше, че има реални шансове да стане президент на втората по големина икономика в Южна Америка.

Но 53-годишният икономист Милей разтърси аржентинската политическа върхушка и се вмъкна в дългогодишната двупартийна система, като набра огромна подкрепа с идеите си за драстични мерки за укротяване на пълзящата инфлация.

В основата на неговия икономически план за Аржентина е предложението за замяна на местната валута песото, с американския долар. Той неведнъж е заявявал, че единственият начин да се сложи край на на инфлацията, която достигна 140%, е да се попречи на политиците да продължат да печатат пари. В този смисъл той планира да закрие Централната банка.

Самоопределящ се като „анархокапиталист“, либертарианството на Милей е новост за Аржентина. Той се изказва в полза на разхлабването на трудовото законодателство в страната и насърчава визията на значително по-малко правителство, което да стимулира икономическия растеж. Това означава премахване на половината от министерствата, включително здравеопазването и образованието. Като символ на дълбоките съкращения, за които се бори, той понякога води кампания с моторна резачка в ръка.

Намаляване на държавата се съчетава с призивите му за изчистване на „политическата каста“. от аржентинското правителство, както бившият президент на САЩ Доналд Тръмп говори за „пресушаване на блатото“ по отношение на утвърдения истаблишмънт. Милей е често сравняван с Тръмп – лидер, на когото открито се възхищава.

Преди да влезе в политиката Милей е бил главен икономист в Corporación America, един от най-големите бизнес конгломерати в Аржентина, който, наред с други неща, управлява повечето на летищата в страната. Той работи там до 2021 г., когато е избран за депутат.

Милей не просто вижда себе си като десен политик, но и като войн на културата с мисия да разтърси аржентинското общество. Някои от позициите на Милей се припокриват с по-консервативните републиканци в САЩ, докато пламенните му, изпълнени с ругатни позиции вече го издигнаха на преден план в глобалната културна война, която е в дневния ред на политическите дискусии в САЩ, съседна Бразилия и в други страни.

Милей се противопоставя на феминистките политики и абортите, които Аржентина легализира през последните години и предложи народно допитване за отмяна на закона. Той също така отхвърля идеята, че хората имат роля в причиняването на изменението на климата. По време на телевизионна изява той заклейми папа Франциск, който е аржентинец, като „слабоумен“, защото защитава социалната справедливост и нарече главата на Римокатолическата църква „представител на злобата на Земята.“

В същия дух като лозунга на Тръмп „Да направим Америка отново велика“, Милей заяви, че ще върне страната към периода на величие. „Аржентина ще да си върне мястото в света, което никога не е трябвало да губи“, каза Милей на победния си митинг в неделя. Привържениците му приеха това сравнение и често носят шапки с надпис „Да направим Аржентина отново велика“.

Син на бизнесмен в областта на пътническите превози и домакиня, икономистът не обича да говори за детството си и казва, че младите му години са били белязани от баща му. Като млад Милей е играл в трибют на Rolling Stones и е бил вратар на младежките отбори на футболния клуб Чакарита. Но той решава да остави настрана футбола по време на хиперинфлацията в края на 80-те години, за да учи икономика.

В наши дни единственият член на семейството, с когото поддържа близки отношения, е сестра му Карина Милей, която ръководи кампанията му. Той я нарича „шефката“ и многократно я е определял като архитект на неговото издигане на власт.

По време на многократните си телевизионни изяви Милей говори не само за икономика и политика. Той навлизаше и в личния си живот и веднъж се представи като експерт по тантрически секс, като открито разказваше как неведнъж е участвал в групов секс и даваше съвети по тази тема.

През по-голямата част от зрелия си живот Милей не е имал сериозна романтична партньорка и не е известно да е имал приятелки. След като в продължение на месеци казва, че няма време за срещи, през юли той започва връзка с актрисата и художничка Фатима Флорес. Тя е известна с имитациите си на Кристина Фернандес де Кирхнер, която беше президент в периода 2007-2015 г.

Милей имаше дълбока връзка със своя английски мастиф Конан, който почина. Сега той има поне още четири кучета, за които се твърди, че са клонирани с помощта на ДНК от Конан, и всички те са кръстени на негови колеги икономисти.

Въпреки прозвището „перука“, косата му е напълно истинска.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!