Латвия се готви да конфискува руските коли и да ги предава на Украйна

В Латвия на първо четене бяха приети поправки в закона за движение по пътищата, предвиждащи конфискация на руски автомобили, които не са регистрирани в страната. Това съобщи сайтът на парламента на 26 октомври.

Поправките предвиждат пререгистрация на автомобили, регистрирани преди това в Русия, в рамките на три месеца от датата на влизане в сила на закона. Освен това колите ще бъдат  дадени на Украйна.

Според проектозакона превозното средство ще трябва да бъде регистрирано или изнесено от територията на Латвия в рамките на три месеца от датата на влизане в сила на закона. Ако след изтичането на този срок се установи, че руско превозно средство, което не е регистрирано в Латвия, се използва в пътното движение, то ще бъде иззето и конфискувано. Конфискуваните превозни средства трябва да бъдат предадени на Украйна, посочват авторите на проектозакона“.

Използването на регистрирани в Русия автомобили в Латвия ще бъде разрешено само ако лицето пресича територията на страната транзит. В същото време автомобилите на дипломатическата и консулската служба попадат в изключението от закона.

Окончателното приемане на законопроекта може да стане на второ четене. Ако бъде одобрен, законът ще влезе в сила на 15 ноември.

На 23 октомври временният д’афер на руското посолство в Рига Олег Зиков каза за Известия, че от януари до септември 2023 г. броят на молбите до руското посолство за презаселване от Латвия в Русия се е увеличил с повече от 2,5 пъти в сравнение със същия период миналата година. Той отбеляза, че това се дължи на дискриминационните промени в миграционното законодателство, прилагани от латвийските власти .

Преди това 3,2 хиляди руснаци, живеещи в Латвия, са получили уведомления от властите за възможно експулсиране от страната. От 2022 г. само тези, които са издържали изпита по латвийски език, имат право да получат разрешение за постоянно пребиваване.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече