Лъсна, колко военни е изпратил Западът в Украйна и за какво

от Лазар Лазаров
американски войници

Малък брой военни специалисти от западни държави вече са в Украйна и оказват подкрепа, например при програмирането на високотехнологични оръжия като системи за противовъздушна отбрана и крилати ракети. Това съобщава германският вестник Bild, позовавайки се на свои източници, предава ТАСС.

Според изданието сценарий, при който западен военен персонал действително може да участва във военни операции в Украйна, е „изключително малко вероятен“.

Дипломат от неназована централноевропейска държава, попитан от медията, дали Полша или балтийските страни са допуснали такава възможност, отговоря: „Нито една от посочените от вас държави няма да изпрати войски в Украйна, докато там бушува войната“.

Критично припомня, че по-рано от Белия дом заявиха, че евентуалното разполагане на войски в Украйна е суверенно решение на трети страни, но и САЩ, и НАТО по-рано дадоха да се разбере, че нямат подобни планове.

ТАСС припомня, че по-рано френският президент Еманюел Макрон, следвайки резултатите от конференцията за Украйна, която се проведе в Париж, не изключи недвусмислено възможността за изпращане на сухопътни сили на западни държави в зоната на Северния военен окръг.

Той заяви още, че западните страни „възнамеряват да направят всичко необходимо, за да гарантират, че Русия не може“ да вземе надмощие в конфликта. На конференцията присъстваха също германският канцлер, президентът на Полша и министър-председателите на около 20 страни от ЕС.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!