Лари Джонсън: Западът се опитва да принуди Русия да използва ядрено оръжие, за да отговори симетрично!

от Лазар Лазаров

Доставките на ракети с голям обсег от САЩ за украинската армия за удари срещу Русия напълно показват желанието на Вашингтон да провокира Москва да използва ядрени оръжия, за да може след това да даде симетричен отговор. Toва заяви бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън в разговор с Известия.

„Мисля, че една от целите на изявленията на [президента на САЩ Джо] Байдън може да е опитът да се принуди Русия да използва тактически ядрени оръжия, за да се оправдае след това използването на ядрени оръжия от Америка“, отбеляза Джонсън.

Както отбеляза експертът, Вашингтон не е спрял да снабдява Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с ракети с голям обсег на действие HIMARS, които представляват заплаха за сигурността на руснаците далеч отвъд граничните области.

Самото съществуване на този факт може да доведе до ескалация на въоръжения конфликт, който, както подчертава Джонсън, Русия се опитва да ограничи, посочи Джонсън.

“Зная, че ЦРУ предупреждава Белия дом, че предложената политика за разрешаване на удари в Русия вероятно ще я подтикне към ответни действия и ескалация, каквито тя все още не е предприела. <…> Министерството на отбраната също проявява известна нерешителност, тъй като признава възможността за ескалация“, добави анализаторът.

По-рано The New York Times (NYT) съобщи, че Пентагонът трябва да изпрати на Украйна инструкции за използването на американско оръжие за нанасяне на удари по руска територия.

В същото време вестник „Politico“ съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън тайно е позволил на Украйна да нанесе удари с американско оръжие по руска територия. Изданието отбеляза, че одобрението важи за регионите на Руската федерация, граничещи с Харковска област.

В същия ден руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ, допускайки ракетни атаки на въоръжените сили на Украйна срещу руски градове, са се признали за съучастници в престъпленията на Киев.

На 29 май NYT съобщи, че президентът Байдън скоро ще позволи на украинските въоръжени сили да използват американски оръжия за удари по военни цели в Русия. В същото време ръководителят на Държавния департамент Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон не насърчава, но и не забранява на Киев да нанася удари по Руската федерация с американско оръжие.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!