Лари Джонсън се подигра на Зеленски: Наредил е да свалят F-16, за да вземе награда от Путин

Украинският президент Володимир Зеленски може да е наредил лично свалянето на американския изтребител F-16 преди седмица, за да получи възнаграждение от Русия за унищожаването му.

Такава версия за самолетната катастрофа шеговито изложи бившият анализатор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Лари Джонсън в предаване на канала „Dialogue Works“ в YouTube.

КритичноБГ припомня, че след като Зеленски получи американските изтребители след усърден натиск към Запада над две години, при първия си полет на един от харизаните F-16 взе, че падна на земята, а пилотът загина.

Той бе един от едва шестимата, които САЩ заявиха, че са обучили. На все това отгоре бил и най-добрият. Веднага след инцидента се чу, че изтребителят е бил свален от американска ПВО в Украйна заради проблем с идентификацията на самолета, че е „свой“. Украинците и американците отричат тази версия, вероятно защото е доста резиляща.

„Мисля, че Зеленски го е направил. Той е разбрал, че руснаците са готови да дадат голяма парична награда на този, който пръв унищожи F-16“, пошегува се Джонсън.

Той добави, че в момента има много версии за причините за катастрофата на изтребителя. Според Джонсън единственото, което е ясно, към този момент е, че самолетът е бил унищожен и украинските сили „ще загубят още“.

По-рано бившият офицер от авиацията на френските военноморски сили и експерт по аеронавтика Ксавие Тителман заяви, че изтребителят най-вероятно е бил свален от украинска система за противовъздушна отбрана, която Киев не бил получил от САЩ.

За унищожаването на първия американски изтребител F-16 стана известно на 28 август.

Към този момент витаят слухове във военните форуми и сред инализаторите, че още два американски изтребители са  били унищожени, докато си почивали в хангара за съхранение от руснаците.

По непотвърдена информация, в клипа, с който украинците се похвалиха със самолетите, вероятно са допуснали да влезе в кадър, макар и за кратко, детайл, който ориентирал руските сили, къде да търсят и да атакуват американските изтребители.

Откакто украинците получиха самолетите се разбра, че постоянно променят местонахождението им, за да не ги открият руснаците и да ги унищожат.

Това поставя под сериозен въпрос функционалността им във войната, защото ако ще летят, за да ги крият е меко казано несериозно.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!