Апокалипсис на Лампедуза. Над 6000 млади африканци акостират на острова за 24 часа

Ситуацията в италианския остров Лампедуза излиза от контрол. Местното правителство обяви извънредно положение, след като във вторник на малкия италиански средиземноморски остров бяха регистрирани над 6000 придошли нелегални мигранти, пише RMXnews.

Освен притока на стотици лодки, плаващи към пристанищата на Италия, бяха регистрирани сцени на насилие, като мигрантите се опитваха да пробият полицейските линии.

„Апокалипсис на Лампедуза. Италианската полиция се опитва да държи под контрол нелегалните африкански мигранти. В същото време са пристигнали 160 лодки с 8000 нелегални: само млади, силни мъже, които мигрират към нашите социални системи“, написа бившият политик от Алтернатива за Германия (AfD) Георг Паздерски в социалната мрежа „X“.

Кметът Филипо Манино е обявил извънредно положение в сряда вечерта, както съобщава информационната агенция Ansa.

Той е поискал спешно повече подкрепа за малкия остров, който според него е подложен на „огромен стрес“.

Официално броят на мигрантите на острова вече е по-голям от този на жителите му.

Всеки е помогнал по някакъв начин на мигрантите, които са имали нужда от помощ. Но сега наистина е време да потърсим структурно решение„, каза Манино.

Не е ясно обаче как всъщност ще се постигнат мерките от извънредното положение без конкретна подкрепа от страна на управляващите консерватори в Италия, които вече обявиха извънредно положение в цялата страна още през април, когато броят на мигрантите по средиземноморския маршрут рязко нарасна.

Островът, който се намира между Сицилия и Северна Африка, от години е основен миграционен център. В сряда следобед стотици мигранти са се опитали да пробият бариерите, според съобщения в медиите и видеоклипове, публикувани в социалните мрежи. Говорител на полицията отказа да коментира хаоса на острова.

Въпреки приказките за солидарност по въпроса за миграцията, между лявото германско правителство и ръководеното от консерваторите италианско правителство нараства напрежението, като Германия преустанови доброволното приемане на нелегални мигранти от Италия.

Германия, която се справя със собствената си имиграционна криза, беше обещала да приеме 3500 мигранти от претоварените държави в Южна Европа като Италия.

Досега в Германия са прехвърлени 1 700 души, в това число 1 043 от Италия, но сега Германия твърди, че ажната страна отказва да приеме над 10 000 мигранти, които Германия иска да върне съгласно „правилата от Дъблин“, които предвиждат, че молбите за убежище трябва да се разглеждат в страната, в която мигрантът първо е поискал убежище.

Още през май тази година Remix News съобщи, че броят на мигрантите е скочил с 300% в сравнение с миналата година. Италианският министър-председател Джорджия Мелони е подложена на обстрел от критики за това, че не успява да се справи с  кризата, след като по време на кампанията си обеща „морска блокада“.

Общо 101 386 мигранти са пристигнали до италианските острови или на континента между 1 януари и 16 август, което е повече от два пъти повече от 48 000, пристигнали през същия период на миналата година, и почти три пъти повече от 34 556, регистрирани през 2021 г.

В огромното мнозинство от случаите мигрантите, които пристигат в Италия, се стремят да се придвижат по-далеч на север към страни като Германия и Австрия.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!