Премиерът на Косово обвини Сърбия за убийството на полицай

През нощта на 24 септември неизвестни въоръжени лица са открили огън по косовски полицаи в северната част на провинцията, съобщи министър-председателят на Косово Албин Курти. При стрелбата е убит един полицай, а друг е ранен. Премиерът на частично признатата държава обвини сръбските власти, че са организирали нападението.

„Имаше нападение срещу косовската полиция в местността Банска близо до град Лепосавич, в резултат на което един косовски полицай беше убит, а друг беше ранен. По нашата полиция все още се стреля с огнестрелни оръжия от различен калибър. Нападателите са професионалисти, носещи маски и въоръжени с тежки оръжия“, написа Албин Курти в социалната мрежа „Фейсбук“.

Както уточни косовският премиер, стрелбата е започнала около 3:00 ч. местно време. „Организираната престъпност с политическата, финансовата и логистичната подкрепа на официален Белград атакува нашата страна“, заяви Курти.

Президентът на Косово Вьоса Османи също обвини Сърбия за стрелбата. Според нея косовските власти разглеждат случилото се като „открита агресия на Сърбия срещу Косово“.

На 14 септември Албин Курти се срещна със сръбския президент Александър Вучич за първи път след рязкото влошаване на отношенията между Косово и Сърбия през май. Разговорите, организирани от Европейския съюз, имаха за цел да намалят напрежението в Северно Косово и да върнат страните към диалог за нормализиране на отношенията. Според сръбския президент обаче разговорите са приключили безуспешно.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!