Критично с Виктор Папазов: Протестите в Париж са индикатор за началото на краха на европейското благосъстояние

VOX POPULI

Според доклад от Световния съвет по златото, само през първите два месеца на 2023 г. централните банки са купували от жълтия метал с най-бързия темп в историята – 125 това. И не се забавя. Коя е причината да се ориентират към най-древния пазител на стойността?

Причините са поне три. Първо, огромното увеличаване на дълговете в световен мащаб. Световният дълг надхвърля 300 трилиона или 349% от глобалния брутен вътрешен продукт. Очевидно това не може да продължава още дълго. Затова централните банкери се ориентират към преобразуване на активите си от дългови ценни книжа, към реални активи. Златото е било пари от няколко хилядолетия и продължава да бъде убежище и средство за съхраняване на стойността. Голямото му преимущество е, че то не представлява дълг на някоя трета страна, а е ценно само по-себе си.

Втората причина е огромната стратегическа грешка, която направиха САЩ, решихавайки да използват долара и платежната система SWIFT като оръжие срещу своите противници и страните, които не се подчиняват на тяхната воля. След като САЩ замрази, на практика открадна валутните резерви на една суверенна страна като Русия, всички останали разбраха, че държането на резерви в ценни книжа доминирани в долари и евро, са опасно и ненадежно начинание и започнаха бавно и постепенно да ликвидират подобни активи.

И на трето място е инфлацията. Увеличаването на дълга и печатането на пари обезценява валутните резерви и намалява тяхната покупателна способност. Златото надеждно защитава спестяванията в дългосрочен план. Тук трябва да правим разлика между “хартиено” и физическо злато. Под “хартиено” злато имам предвид всички деривативни инструменти свързани със златото – фючърси, форуърди, борсово търгувани фондове и т.н. Цените на хартиеното злато са лесно манипулируеми.

 

Дават ли желания ефект политиките на Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка за овладяване на инфлацията с покачване на лихвите?

Не разбира се. Дори председателят на ФЕД Пауъл неотдавна призна, че не разбира механизма на инфлацията. Виждаме, че инфлацията и в САЩ и ЕС остава на високи нива. Има спад през последните месеци, но не бива да забравяме ефекта на базата, на вече натрупаната инфлация през последните години. Негативните ефекти тепърва има да ги видим и понесем. Колкото и да са повишени лихвите, реалните лихвени равнища са по-ниски от отчетената инфлация, т.е. лихвата не компенсира обезценяването на парите ви от инфлацията. 

 

Скептичен ли сте към заявленията, че няма да прибягнат до ново покачване на лихвите? 

Не мога да предричам, дали ще вдигнат  лихвите или не. Всъщност това вече няма значение. Т.нар. развити страни са затънали в толкова дългове, че каквото и да правят, няма измъкване. Ако вдигнат лихвите, ще се повиши сериозно цената на обслужването на дълга. Например, при текущото ниво на лихви и дълг от 32 трилиона долара в САЩ, почти цялата сума от данъчни постъпления отива за плащане на лихви. Ако не ги повишат, инфлацията пък надига глава. Ако ги повишат, изпадат в неплатежоспособност. Ситуацията е безизходна. Ерата на благоденствието финансирана чрез дълг приключва.

 

Какви ще са ефектите за икономиката? САЩ твърдят, че ще влязат в рецесия през есента, а Европа вече е. Прогнозата Ви в дългосрочен план? 

Рецесията е цикличен процес. Всички икономики, които се стимулират чрез дълг изпадат периодично в рецесия, защото дългът става твърде голям в даден момент и трябва да се свие, за да намери икономиката някакво равновесно състояние. Икономистите и в САЩ и в Европа бъркат, според мен, това което се случва, а то е структурна криза, а не рецесия. Тепърва ще станем свидетели на промени, които ще променят коренно живота ни. Според мен ни чакат дългова криза, висока инфлация, свиване на икономиката, сериозен спад в стандарта на живот. 

 

Преди време прогнозирахте, че Западът е в системна криза, а доларът излиза от доминиращата си роля. Случва ли се по-рано прогнозата Ви? Редица държави дават заявка да „изхвърлят“ долара при търговията си на международните пазари?

Този въпрос ме подсети на една “крилата” мисъл на прочутия треньор по бейзбол Йоги Бера – “много е трудно да се правят прогнози, особено за бъдещето”.  Системната криза се развива, но тя е процес, а не еднократен акт. Подобно на прословутите балони в икономиката. Когато хората кажат, например – “спука се балона на имотния пазар”, те някак си представят спукването на детски балон, който се пръска в един миг и остава само една дрипа. Балоните в икономиката по-скоро спадат много бавно в началото, почти неусетно. Когато се свият достатъчно, всички тогава изведнъж осъзнават, че балонът е “спукан” и настъпва паниката.

Колкото до отказа от долара, да все повече страни преминават към разплащания в национални валути, но това съвсем не означава, че ролята на долара като световна валута е изчезнала. Все още цените на всички основни суровини се измерват в долари – петрол, газ, торове, метали… Системата Бретън-Уудс си е жива, все още здрава и функционираща. Иначе вече виждаме, как Европа се деиндустриализира. Протестите и насилието в Париж са само индикатор за началото на краха на европейското благосъстояние. Всъщност както вече сме говорили, охолния живот в Европа се дължеше на енергийната и суровинна субсидия от Русия. Тази субсидия се реализираше по две линии – първо покупка на евтини енергийни източници (нефт и газ) и суровини за дългова валута и второ рециклиране на приходите от продажбата им, в дългови ценни книжа на ЕС. Това приключи с взривяването на северните газопроводи и кражбата на валутните резерви на руската централна банка.

Тепърва ще ставаме свидетели на разрухата на начина на живот, на който бяхме свикнали. 

На предстоящата среща на БРИКС в средата на август в Южноафриканската република се очаква не само да бъдат приети над 10 нови държави в очертаващият се сериозен конкурент на Г-7, но и да бъде приета нова валута, която ще бъде със златно покритие. Същевременно в БРИКС са страните /Русия и Китай/ най-големи производителки на злато. В този смисъл ще може ли БРИКС да девалвира други валути с политики?

Със сигурност, световното мнозинство (всички страни освен САЩ, ЕС, Канада, Япония и Австралия) са поели курс на еманципиране от влиянието на колективния Запад и прекратяване на неоколониалният грабеж. Това, обаче, ще отнеме време. Създаването на нова валута, привързана за златото не е достатъчно, за да станат независими от Бретън-Уудс. Тепърва ще трябва да изградят подобни институции и структури като своя “световна” банка, свой валутен фонд и своя търговска организация. Да не забравяме също и своя система за международни разплащания, а и свои рейтингови агенции. Ако погледнете дори капитала на банката на БРИКС е деноминиран в долари! Новината за смъртта на долара е малко преждевременна. Но процесът е започнал и няма спиране.

 

Виктор Папазов е създател на Българската фондова борса, икономист, икономически съветник на „Възраждане“ 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!