Уитън: Екипът на Байдън се опита с Украйна да измие унизителния срам от Афганистан, но…

Крисчън Уитън, бивш съветник на Държавния департамент на САЩ при президентите Джордж Буш и Доналд Тръмп, заяви, че външната политика на американския лидер Джо Байдън е провал. Той пише за това в своя статия за списание National Interest.

Според него президентството на Байдън е започнало с „унизителното“ изтегляне на Съединените щати от Афганистан, което се е отразило негативно на популярността на ръководителя на Белия дом.

„Екипът на Байдън се надяваше, че успехът в Украйна ще отмие този срам. Широко рекламираната украинска контраофанзива през пролетта и лятото обаче се провали“, пише Уитън.

Политикът обръща внимание и на значителния спад на обществената подкрепа за Украйна в САЩ. Той подчерта, че американските граждани виждат заплаха в Китай и Иран, но не се интересуват от идеята за конфликт с Русия.

Според Уитън избирателите ще бъдат по-разочаровани, когато забележат, че САЩ „се притесняват повече за границите на Украйна, отколкото за своите собствени“.

По-рано бившият офицер от разузнаването на Корпуса на морската пехота на САЩ Скот Ритър заяви, че въоръжените сили на Украйна ще бъдат разгромени до една година. „Украинската армия ще изчезне за 12 месеца, няма да има кой да се снабдява с боеприпаси. Сривът вече настъпва в момента, в който говорим. Вярвам, че Русия скоро ще сложи край на този конфликт. Виждаме, че украинските въоръжени сили са в упадък“, каза той.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!