Крим национализира и разпродаде 2600 имота на украински олигарси. Прибра милиарди

В бюджета на Крим вече са постъпили повече от 2,1 милиарда рубли (около 22 милиона евро) от продажбата на национализирани активи на украински олигарси. Това каза председателят на парламента на Крим Владимир Константинов в интервю за РИА Новости. По думите му работата по оценката на национализираното имущество за последваща продажба на търг продължава, а търсенето е било голямо.

През 2023 г. те са продали имущество за 1,7 милиарда рубли, а тази година за над 416 милиона, така че общата сума е повече от 2,1 милиарда рубли “, отбеляза Константинов .

Събеседникът на агенцията посочи, че това са „добри, доходоносни активи“. Подготвят се инвестиционни пакети, извършва се опис на всички национализирани обекти, заключи той.

В края на 2023 г. Константинов съобщи, че правителството на Република Крим е национализирало над 2,6 хиляди украински движими и недвижими имоти.

Те са били на 192 физически и юридически лица. Кампанията за национализиране на украински активи се провежда в републиката от есента на 2022 г.

Преди това стана известно, че общите щети, нанесени на Крим в резултат на водната и енергийната блокада, надхвърлят 14 трилиона рубли. Константинов заяви в кулоарите на Петербургския международен икономически форум, че заради всеки от тях регионът е загубил 7 трилиона рубли. Шефът на парламента също не изключи тази цифра да се увеличи в бъдеще.

Припомняме, че на 11.10 КритичноБГ писа, че национализираният апартамент на семейството на Владимир Зеленски в село Ливадия на южния бряг на Крим е обявен за продажба. Снимките в новината са от жилищния комплекс, в който се намира имотът на Зеленски.

Отбелязва се, че национализираният по-рано апартамент се предлага за продажба чрез явен търг. Публикуван е в официалния портал „GIS Auctions“, където се продават държавни и общински имоти.

Площта на апартамента е 119,5 кв.м.

Бившият апартамент на Зеленски се намира в елитния жилищен комплекс „Император“ на улица „Батурина“ в село Ливадия на южния бряг на Крим. Според брокера на луксозни жилища Алексей Рачков високата цена се дължи на уникалността на имота. „Това е изключително място. Понастоящем в района на Ливадийския дворец няма подобни къщи. Може би вече няма да се случи. Хората са готови да плащат за това“, обясни експертът.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!