Крейг Мъри: Опитът за убийство на Фицо разкри постоянния стремеж на Запада към война

Крейг Мъри, Consortium News

от Лазар Лазаров

Колективното повдигане на рамене, с което Западните медии и политическа класа отбелязаха опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо, е показателно.

Можете ли да си представите възмущението и емоцията, които щяха да бъдат изразени от Западните сили, ако не беше нападнат Фицо, а един проукраински, антируски лидер в ЕС? Новите поръчки за оръжия, които щяха да бъдат представени на оръжейните производители, войските, които щяха да бъдат изпратени, сабите, които щяха да дрънкат?

Вместо това медиите ни казват, че Фицо е бил против изпращането на оръжие в Украйна и против заплахите към Русия. Казват ни, че той не е приел мейнстрийма по отношение на ваксинациите с ковид. Медиите не казват съвсем точно, че той е заслужавал да бъде застрелян, но са много, много близо до това.

Колегите лидери на ЕС следваха правилната форма в изявленията на шок и отвращение от атаката срещу Фицо, но те бяха формални и повърхностни. Посланието „всъщност не е един от нас“ беше много ясно.

Вече има подреден набор от неолиберални убеждения, към които всеки в Западна държава, участващ в обществените дела, трябва да се присъедини, в противен случай той е отвъд границите на позволеното. Ако не се придържаш към всички тези убеждения, си „популист“, „теоретик на конспирацията“, „марионетка на Путин“ или „полезен идиот“. 

Това са някои от „ключовите убеждения“:

№ 1) Богатството се създава само от малък брой свръхбогати капиталисти, от които в крайна сметка зависи заетостта на всички останали.

№ 2) Следователно законите, управляващи финансовите структури, трябва да са склонни да концентрират богатството в тези лица, така че те да могат да го разпределят както решат.

№ 3) Създадената от държавата валута трябва да се концентрира и разпространява само в частни финансови институции.

№ 4) Публичните разходи винаги са по-малко ефективни от частните разходи.

№ 5) Русия, Китай и Иран представляват екзистенциална заплаха за Запада. Това включва както икономическа заплаха, така и физическа, военна заплаха.

№ 6) Колониализмът беше благодат за света, носейки икономическо развитие, търговия и образование на хората от по-низши култури.

№ 7) Ислямът е заплаха за Западните ценности и за световното развитие.

№ 8) Израел е необходим проект за разпространение на Западните ценности в нецивилизования Близък изток.

№ 9) Сигурността налага отделянето на много значителни ресурси за производството на оръжие и воденето на непрекъсната война. 

№ 10) Нищо не трябва да застрашава интересите на военната и оръжейната индустрия. Никаква битка срещу корупцията или престъпността не може да надделее над необходимостта военнопромишленият комплекс за сигурност да бъде напълно безпрекословен и вътрешно върховен.

В рамките на тази архитектура от убеждения зависят и други православни схващания, като например правилният начин за реагиране на сложна пандемия или подкрепата за НАТО и безнаказаността на службите за сигурност.

Всяко отклонение в която и да е вяра е предизвикателство за цялата система и следователно трябва да бъде изкоренено. Ще забележите, че в тази архитектура на мислене няма място за ценности като свободата на словото или свободата на събиране. Те просто не се вписват. В тази архитектура не е възможно да се включи и действителна демокрация, която да даде на хората възможност да избират в какво да вярват.

Ако приемете тази архитектура на мислене, тогава трябва да твърдите, че геноцидът в Газа е нещо добро и застрашавате цялата структура, ако заявите, че не е нещо добро. Ето защо станахме свидетели на спектакъла на политици, които се противопоставят и след това репресират собствения си народ, желаещи да поставят целия си политически капитал в услуга на геноцидния ционизъм.

Думите се борят да предадат ужасите, които всички видяхме от Газа, и по никакъв начин не намаляват ужасното страдание, нито мащаба на престъплението да се отбележи, че то е причинило голям разрив в неолибералната система на убеждения, който не може да бъде скрит от хората .

Какво направи Китай, което го прави враг? Китай няма военни проекти срещу Запада. От последните покупки, които повечето от нас са направили на физически стоки, голяма част са от Китай. Защо важен търговски партньор е „враг“?

Защо Русия ни е враг? Идеята, че руската армия ще кацне във Вашингтон, е напълно неправдоподобна. Руската държава, в продължение на векове и безумно различни режими, никога не е имала и най-малкото желание да нахлуе в Британските острови. В Обединеното кралство, при различни правителства, в продължение на почти три века шарлатани твърдят, че има заплаха от руска инвазия, за да оправдаят по-високите разходи за отбрана.

Защо изобщо е необходимо да имаме „врагове“?

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!