Кремъл очаква резултатите от проверката на изтеклия запис за удар по Кримския мост

от Лазар Лазаров

Русия се надява да се запознае с резултатите от инспекцията, обявена от германския канцлер Олаф Шолц след публикуването на разговор между офицери от Бундесвера за възможността за удар по Кримския мост. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери, съобщава ТАСС.

„Г-н Шолц заяви, че в тази връзка ще бъде извършена бърза, пълна и ефективна проверка. Надяваме се по някакъв начин, имам предвид дори чрез медиите, да разберем до какво е стигнала тази проверка„, уточнява Песков.

Той подчертава, че записът на разговора между германски офицери показва, че германското военно ведомство обсъжда по същество планове за удари на руска територия.

Представителят на Кремъл отбелязва, че в тази връзка Москва е организирала демарш от на Германия. „Знаете, че предприехме известен демарш и германският посланик беше извикан [в руското външно министерство]. Сам по себе си [разговорът на военните] предполага, че в рамките на Бундесвера по същество се разработват  планове за нанасяне на удари на територията на Руската федерация. Това не се нуждае от правно тълкуване, тук всичко е повече от очевидно”, смята прессекретарят на президента.

„Всеки вече успя да се запознае [със записа], и то не там, където уж са били обсъждани атаките на Кримския мост, а там, където са се обсъждали де факто. Формулировката тук е много важна„, добавят той.

Според Песков публикуването на разговор между германски войници повдига въпроса доколко те са контролирани от Шолц. „Тук, разбира се, трябва да разберем дали Бундесверът прави това по тяхна собствена инициатива. Тогава въпросът е колко контролируем е Бундесверът и доколко г-н [германският канцлер Олаф] Шолц контролира всичко това, или то част от държавната политика на Федерална република Германия. И двете са много лоши, и двете за пореден път подчертават прякото участие на страните от така наречения колективен Запад в конфликта около Украйна“, заключва представителят на Кремъл.

ТАСС припомня, че на 1 март главният редактор на телевизионния канал RT Маргарита Симонян съобщи, че в деня, когато Шолц е заявил, че НАТО не участва и няма да участва в украинския конфликт, висши германски офицери са обсъждали възможността за нападение срещу Кримския мост без последствия за германските власти. Симонян се позова на наличието на потвърдителен аудиозапис и по-късно публикува стенограма на разговора. От това следва, че офицерите са обсъдили степента, в която ракетите Taurus са способни да унищожат Кримския мост, а също така са дискутирали и подробностите за подготовката на атаката.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!