Кремъл: Франция търси „пряко“ участие във войната, което заплашва с ескалация отвъд границите на Украйна

от Лазар Лазаров
Кремъл

Кремъл заяви, че членката на НАТО Франция бързо се превръща в „пряк“ участник във войната в Украйна, което заплашва драстично да разпали напрежението и да ескалира допълнително конфликта, вероятно отвъд границите на Украйна, пише ZeroHedge.

Френският президент Еманюел Макрон в петък се ангажира да прехвърли изтребители Mirage в Киев, както и да създаде френска програма за обучение на украински пилоти. Той заяви това, докато Зеленски и Байдън бяха във Франция, за да отпразнуват и присъстват на събития по случай 80-ата годишнина от Деня D (операция Overlord ).

Макрон стигна дотам, че повтори призива си Западните страни да бъдат готови да изпратят войски директно в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков реагира по следния начин: „Макрон демонстрира абсолютна подкрепа за режима в Киев и декларира готовност за пряко участие на Франция във военния конфликт“.

„Смятаме, че тези изявления са много, много провокативни, разпалващи напрежението на континента и не водят до нищо положително“, заяви Песков в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Както отбелязва вестник The Washington Post, Макрон продължава напред необезпокояван въпреки повторните предупреждения на Москва:

„Коментарът, направен на пресконференция с украинския президент Владимир Зеленски, е последният признак, че Франция и други съюзници може би вече са готови да разположат войски на НАТО на украинска земя – идея, която някои съюзници, включително САЩ, отдавна смятат за потенциално ескалираща.“

В петък Макрон нарече искането на Украйна за обучение в страната „легитимно“ и заяви, че няколко партньори „вече са дали своето съгласие“.

„Ще използваме следващите дни, за да финализираме коалиция, която да е възможно най-широка“, подчерта Макрон.

В някои съобщения се твърди, че президентът Байдън е разубедил Макрон да не разполага със Западни ботуши в Украйна; посланието на Байдън обаче изглежда по-скоро е, че това действие не може да бъде предприето без консенсус в НАТО.

Наистина подобен план би понесъл риск от задействане на Договора за обща отбрана на НАТО по член 5 и ще доведе до ядрена конфронтация  между Русия и Западния алианс, отбелязва ZeroHedge.

„Макрон заяви, че Русия не трябва да „спечели“ войната; но, както всички други лидери на НАТО, той никога не е дефинирал какво има предвид под това. Може би той има предвид борба с Русия до край, последвана от компромисен мир. В частни разговори обаче френските официални лица просто повтарят линията на САЩ, че само украинците могат да сключат мир – а украинските условия за мир изискват не безизходица, а пълно военно поражение на Русия“ се казва в материала.

Както пише ZeroHedge, необходимостта Европа да развие капацитет за самозащита би трябвало да е очевидна. След като се обвързаха с администрацията на Байдън, европейските правителства много късно се събудиха и осъзнаха, че следващият президент може да бъде Доналд Тръмп и че ангажиментът на САЩ към Европа може радикално да отслабне. Наистина, предвид проблемите на САЩ у дома и в Близкия изток, плюс нарастващото напрежение с Китай, този ангажимент вероятно ще намалее в бъдеще, независимо дали Тръмп бъде избран или не.

Въпреки това, твърди ZeroHedge, надеждата на Макрон, че предполагаемата заплаха от Русия ще подтикне Европа да се обедини военно зад френското лидерство, значително преувеличава както френската военна мощ, така и желанието на Европа да последва примера на Франция. След години на бюджетни съкращения, френската армия е твърде слаба, за да се намеси в Украйна без пълната подкрепа на САЩ.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!