Кралят на Йордания: Доставихме хуманитарна помощ на болница в Газа с парашути

Кралят на Йордания Абдула II каза, че в нощта срещу понеделник, 6 ноември, военновъздушните сили на страната му са доставили хуманитарна помощ на полева болница в Газа. Самолетите са пуснали товара с парашут, пише Известия.

„Нашите пилоти доставиха спешни медицински консумативи в йорданска полева болница в ивицата Газа през нощта. Наш дълг е да помогнем на нашите братя и сестри, които пострадаха във войната в Газа“, каза кралят в съобщение в социалната мрежа X.

Абдула II също изрази подкрепа за палестинците, засегнати от военните действия, отбелязвайки, че Йордания винаги ще бъде там.

По-рано този ден палестинското министерство на здравеопазването обяви необходимостта от полеви болници в ивицата Газа. Според палестинския здравен министър Мей Кайле здравната ситуация в ивицата Газа е катастрофална.

Ден по-рано Haaretz съобщи за влизането на 30 камиона с хуманитарна помощ, включително лекарства, в ивицата Газа. Вестникът предоставя и данни, според които от 21 октомври насам на територията на палестинския анклав са влезли 451 камиона.

На 30 октомври The New York Times, цитирайки служител на правителството на САЩ, съобщи, че Израел е обещал да пропуска 100 камиона с хуманитарна помощ в анклава през границата с Египет всеки ден.

На следващия ден кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната ще спре доставката на хуманитарна помощ за анклава, ако научи, че товарът попада в ръцете на представители на палестинското движение Хамас.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!