Кой ще стане новият крал на Великобритания, ако Чарлз III почине?

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Наследяването на трона в Обединеното кралство се урежда от законодателство, последно актуализирано през 2013 г. Тогава беше премахната разпоредбата за предимството на наследниците от мъжки пол пред наследниците от женски пол. Оттогава тронът преминава към най-голямото дете на монарха, независимо от неговия пол.

Списъкът с престолонаследниците на официалния сайт на Бъкингамския дворец включва 24 имена. Първи e принц Уилям.

Какво се знае за прехвърлянето на короната
Според The ​​Mirror Чарлз III е започнал подготовката да предаде короната на своя наследник по-рано от очакваното.

Експертът по британското кралско семейство Том Куин каза, че преди болестта на краля не се е очаквало въпросите за наследяването да бъдат обсъждани поне още 10 години.

Куин твърди, че плановете за наследяване са започнали да се изготвят малко след новината, че Чарлз III се е разболял от рак. Той обаче смята, че планирането се пази в тайна от най-малкия син на краля, принц Хари. Това се дължи на репутацията му: придворните се страхуват, че в случай на обида или недоволство той може да разкаже на пресата за всичко.

Кой съобщи за смъртта на Чарлз III
Информация за смъртта на крал Чарлз III се появи в руските медии на 18 март.

Пресата разпространи екранна снимка с уж официално изявление от Бъкингамския дворец. На официалния сайт на лондонската резиденция на кралското семейство обаче нямаше такава новина. Във Великобритания новината за смъртта на краля беше отречена.

Въпреки това във Великобритания знамето беше спуснато над Бъкингамския дворец и някои правителствени сгради. Подобни действия се предприемат, когато се обяви смъртта на крал или член на кралското семейство.

За заболяването на краля

Чарлз III реши да оповести диагнозата си публично, за да предотврати слуховете и да подкрепи онези, които се борят с рака. В същото време Бъкингамският дворец подчерта, че монархът се надява да се върне към пълноценна обществена дейност възможно най-скоро.

Известно е, че Чарлз III е бил диагностициран с рак по време на процедури, свързани с уголемяване на простатата. Главата на Обединеното кралство ще отложи публичните си задължения, но ще продължи да изпълнява обществени задължения. Освен това той няма да напусне работа с документация.

„По време на скорошна болнична процедура за доброкачествено уголемена простата беше отбелязан отделен проблем, който предизвиква безпокойство. Последвалите диагностични тестове разкриха форма на рак. Днес Негово Величество започна редовно лечение. През този период Негово Величество ще продължи да ръководи държавните дела и официалната документация както обикновено“, се казва в изявление на Бъкингамския дворец.

Какво прави Чарлз III сега?
Според Daily Mail през последния месец Чарлз III е продължил да се лекува от рак и следователно не е изпълнявал обществени задължения. На 5 март той пристигна в резиденцията си Кларънс Хаус, където продължи да работи с правителствени документи. Според източника монархът е бил в добро настроение.

Дейностите на Чарлз III бяха съобщени за последно на 10 март, когато той отдаде почит на покойната кралица Елизабет II в чест на Деня на майката. В официалния акаунт на кралското семейство в социалните медии кралят пожела спокойна неделя на всички майки и тези, на които им липсват.

„Пожелавам на всички майки и на тези, на които майките им липсват днес, спокойна майчинска неделя“, написа той.

„Съобщава се, че продуцентският отдел на BBC Events е бил посъветван да следи „важното съобщение“ на кралското семейство поради продължаващи опасения за здравето“, пише The News.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!