WP: Американската политика върви към катастрофа. Скалата е човекът, който ще ни събуди

Дейвид фон Дреле

В Съединените щати всички се вълнуват от едно нещо. И не, това не са изборите за президент. Това е Супербоул. Финалът по американски футбол, който се играе в началото на всеки февруари. Но има едно нещо, което е по-голямо дори от Супербоул. И знаете ли кое е това нещо? Дуейн Джонсън. Скалата! Анализ по темата на Дейвид фон Дреле за Washington Post.

От четири години казвам на всеки, който иска да ме слуша – не много хора, трябва да призная – че Америка има сигурен и щастлив път за излизане от обречения цикъл Байдън срещу Тръмп, Тръмп срещу Байдън, и така до края на света. Този адски политически пейзаж, достоен за „Без изход“ на Сартр, този зомби апокалипсис, тази смърт на въображението и надеждата. Джонсън е този път. Човек, по-голям от Супербоул, е точно това, от което се нуждаем, за да прекъснем цикъла на отчаянието.

Джонсън за президент! Много хора, на които съм пробутвал това, си мислят, че се шегувам, защото Дуейн Джонсън е филмова звезда, освен всичко останало – и филмовите звезди не могат да бъдат избирани. Освен може би най-убедително спечелилият избори президент. Да, за Роналд Рейгън през 1984 г. става дума. Тогава той печели в цялата страна, с изключение на Окръг Колумбия и Минесота, което даде общо 13 гласа в изборната колегия за претендента на демократите Джералдино Фераро срещу 525 за бившия холивудски актьор.

Така че признанието на Джонсън, че „партиите“ са се обърнали към него с молба да се включи в президентската надпревара, беше музика за ушите ми и би трябвало да зарадва американската общественост. Мнозина републиканци ненавиждат лидера си Доналд Тръмп, а мнозина демократи презират настоящия си лидер Джо Байдън. Решението е обединителна кампания с участието на нежния гигант.

И отново не се шегувам. Вярно е, че биографията на Джонсън не е типична за кандидатите за президент, но в една нация, болна от политическа дисфункция, това може би е характеристика, а не недостатък. Като кандидат той принадлежи на епохата след Тръмп, когато личната известност и умението да привличаш вниманието са по-важни от традиционната автобиография или партийната подкрепа. Джонсън е всичко онова, за което Тръмп претендира: физически впечатляващ, личностно силен, широко харесван. И за разлика от Байдън, той е постигнал и други неща, освен да се кандидатира за поста.

Роден през 1972 г. (същата година, в която Байдън е избран за първи път в Сената на САЩ, а Тръмп привлича за първи път вниманието на федералните прокурори), семейството на Джонсън е кралското семейство в професионалната борба кеч. След като играе колежански американски футбол в университета в Маями и за кратко е в канадската професионална лига, той влиза в семейния бизнес, като се изявява в WWE под различни имена, преди да се спре на своята запазена марка Скалата.

Красив и строен като анимационен супергерой, Джонсън има работна етика, която съответства на естествената му харизма, и лесно се сдобива със слава. Скокът му в Холивуд е естествен. Той бързо започва от там, където Арнолд Шварценегер е спрял, като смесва екшън филми – включително безумно популярния франчайз „Бързи и яростни“ – с по-нежни роли, като продълженията на „Джуманджи“ и „Моана“ на Дисни. Подобно на бившия губернатор на Калифорния, той се превърна в един от най-високоплатените актьори в света и едно от най-известните лица на планетата.

Той също така е съосновател на редица успешни предприятия: eнергийни добавки ZOA за фитнес пазара; футболен франчайз XFL; популярна марка текила; филмова продуцентска компания и т.н. Според изчисленията на Forbes през 2022 г. доходите му възлизат на 270 млн. долара и е на път да се превърне в самоизграден милиардер, за какъвто се представя Тръмп.

Каква е политиката на Скалата? Не знам. Според сведенията, регистриран като независим, Джонсън е присъствал на конгресите за номинации за президент на двете партии. Благотворителната му работа с младежи в риск го свързва с проблеми, които вълнуват много демократи, както и личната му история за втори и трети шанс след младежките му сблъсъци със закона. От друга страна, когато говори за ключовете към собствения си успех – упорита работа, дисциплина, поемане на рискове – той говори на езика на много традиционни републиканци.

Неопитността му в областта на националната сигурност ще бъде компенсирана от ненадминатата му лична популярност по света. Представете си въздействието върху отношенията САЩ-Китай, ако новият президент беше човек, чиито филми са събрали над 1,3 млрд. долара в китайските киносалони.

Това, което знам, е, че Джонсън е шеф, който пита на бизнес срещи: „Как да доставим радост?“ Който казва: „Хубаво е да си важен, но по-важно е да си приятен.“ Човек, който казва, че не може да се кандидатира за президент тази година, защото иска да бъде добър баща – чувство, на което се възхищавам, макар да ми се иска да преосмисли. Американската политика върви към катастрофа. Дуейн Джонсън е човекът, който ще ни събуди.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!