Кой е наследникът на уволнения Залужни?

Украинският президент Владимир Зеленски освободи Валерий Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на страната и назначи на тази длъжност Александър Сирски.

Назначих генерал-полковник [Александър] Сирски за главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Разговарях с генералите [Евгений] Мойсюк и [Михаил] Забродски. Техният опит е в служба на държавата“, съобщи Зеленски в канала си в Telegram.

Зеленски също изрази благодарност на бившия главнокомандващ Залужни за годините му служба и го покани да „продължи да бъде в екипа на украинската държава“.

Президентът подчерта, че въоръжените сили на Украйна (ВССУ) се нуждаят от спешни промени, които той обсъдил на среща със Залужни вчера.

Веднага след срещата между Зеленски и Залужни, депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко обяви освобождаването на Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Преди това той също съобщи, че заедно със Залужни в Киев планират да уволнят всички негови заместници.

По-късно думите на Гончаренко бяха потвърдени от ръководителя на Министерството на отбраната на страната Рустем Умеров. Той изрази и благодарност към бившия главнокомандващ.

За раздялата между президента на Украйна и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна започна да се говори след 1 ноември 2023 г., когато Залужни в интервю за списание The Economist каза, че украинските войски не могат да постигнат пробив, тъй като конфликтът беше в задънена улица . Продължаването на военните действия крие големи рискове за украинските въоръжени сили, отбеляза той. Зеленски не се съгласи с мнението на главнокомандващия.

Валерий Залужни е първият главнокомандващ на ВСУ, който не е служил в съветската армия. Преминал е през всички нива на военната служба – от командир на взвод до командир на батальон. От юли 2014 г. участва във войната в Донбас, като става заместник-командир на сектор С.

Залужни оглави въоръжените сили на Украйна на 27 юли 2021 г. след конфликта на Зеленски с бившия главнокомандващ. Президентът беше недоволен от взаимодействието между Министерството на отбраната и командирите на армията. След като освободи Руслан Хамчак от поста главнокомандващ, Зеленски назначи на неговия пост Валери Залужни, който преди това беше командващ войските на оперативното командване „Север“.

Генерал-полковник Александър Сирски на свой ред е бил преди това командващ сухопътните сили на Украйна. Освен това от началото на специалната операция той ръководи отбраната на Киев и командва настъплението на украинските въоръжени сили в района на Харков.

Източник: Известия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!