Установен е контакт с двама от пътниците в хеликоптера на Раиси. ЕК, Русия, Ирак, Азербайджан, Турция, Катар и СА предложиха помощ

Иран е установил контакт с двама пътници от хеликоптера на президента Ебрахим Раиси, който се приземи твърдо, съобщи информационната агенция Fars в X, цитирайки говорител на държавния глава.

IRNA уточнява, че е установен контакт с един от пътниците (чието точно име не се посочва) и с член на екипажа. След комуникацията с тях се предполага, че инцидентът с хеликоптера е „не е бил сериозен“.

Сред високопоставените лица на борда са били и министърът на външните работи Хосеин Амир Абдоллахиан, имамът на джамията в иранския град Табриз Сайед Мохамед-Али ал-Хашем, както и губернаторът на провинция Източен Азербайджан Малик Рахмати, където е станало твърдото кацане. По-рано агенцията писа, че ал-Хашем е влязъл в контакт след инцидента с хеликоптера, но след това връзката с него е била загубена. На борда на хеликоптера са се намирали също двама пилоти, техният помощник, началникът на охраната и охранителите на президента, пише IRNA.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия е готова да окаже съдействие при издирването на хеликоптера с иранския президент, предаде ТАСС.

„Внимателно следим появяващата се информация за съдбата на пътниците от третия хеликоптер, сред които са високопоставени представители на Иран, включително президентът Раиси“, каза тя.

„Искрено се надяваме, че те са живи и животът и здравето им не са застрашени. Русия е готова да окаже цялата необходима помощ за издирването на изчезналия хеликоптер и за разследването на причините за инцидента“, добави Захарова.

Междувременно Ирак, Азербайджан, Турция, Катар и Саудитска Арабия предложиха помощ на Иран в издирването на хеликоптера, с който е пътувал Раиси, посочи БТА. 

Ирак предложи помощ в издирвателните операции след инцидента с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на иракското правителство. Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пък заяви, че се моли за Раиси и каза, че е дълбоко потресен от новината за инцидента с хеликоптера, станал малко след като двамата лидери са се видели за откриването на язовирна дига.

Алиев предложи на Иран цялата необходима помощ в издирвателната операция.

Саудитска Арабия изрази своята готовност да окаже всякаква помощ след като хеликоптерът, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси претърпя катастрофа по-рано днес, предаде Ройтерс. Саудитското министерство на външните работи също така заяви, че кралството е следи съобщенията за катастрофата с „голяма загриженост“, съобщава саудитската държавна информационна агенция.

Турското външно министерство съобщи, че следи развитието на събитията около инцидента с хеликоптера на Раиси, предаде Ройтерс. „Надяваме се, че иранските официални лица, включително и иранският президента Ебрахим Раиси и министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан са в безопасност и са здрави„, се казва в изявлението на турското ведомство, в което се изразява и готовност за оказване на помощ в издирвателната операция.

Катар е готов да предостави всякаква подкрепа за усилията на Иран за издирване на хеликоптер на президента на Иран Ебрахим Раиси, се казва в изявление на катарското министерство на външните работи.

Европейската комисия активира услугата за сателитно картографиране, за да подпомогне усилията за издирване на хеликоптера на иранския президент. Услугата е била задейства по искане на Иран за съдействие, съобщи европейският комисар за управление на кризи Янез Ленарчич, предадоха световните агенции.

Службата за управление на извънредни ситуации „Коперник“ на Европейската комисия предоставя картографски услуги въз основа на сателитни изображения.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!