Исторически срив на консерваторите във Великобритания. Лейбъристите триумфират

Лейбъристката партия във Великобритания печели убедително предсрочните парламентарни избори. Според първите резултати те получават мнозинство от 170 места в Камарата на общините.

Ако прогнозите се окажат верни, сър Кийр Стармър ще стане министър-председател с 410 депутати от Лейбъристката партия – малко по-малко от общия брой депутати, осигурили победата на лейбъриста Тони Блеър през 1997 г. Очаква се по обяд той да се срещне с крал Чарлз Трети, за да му бъде възложено съставянето на правителство.

Прогнозите са, че Консерваторите на биншия премиер Риши Сунак да се сринат до 131 депутати, най-ниският им брой в следвоенната история на Великобритания.

Киър Стармър, лидер на Лейбъристката партия заяви: „Тази вечер хората тук и в страната казаха думата си – и те са готови за промяна – да се сложи край на политиката като представяне и да се върнем към политиката като обществена служба. Промяната започва точно тук, защото това е вашата демокрация, вашата общност и вашето бъдеще. Вие гласувахте. Сега е време ние да покажем какво можем. Благодаря ви!“

Дейвид Камерън, Външен министър на Великобритания

Консервативната партия беше на власт във Великобритания през изминалите 14 години. Обещание да проведе референдум за членството в ЕС от страна на тогавашния премиер Дейвид Камерън беше и причината да бъде преизбран през 2015 г. През 2016 г. британците гласуваха за напускане, а Брекзит стана причина Камерън да подаде оставка.

През следващите няколко години стопани на „Даунинг Стрийт 10“ бяха последователно Тереза Мей, Борис Джонсън, Лиз Тръс и Риши Сунак. Нито един от тях обаче не успя да върне доверието на британските избиратели към Консервативната партия.

Трети се очаква да бъдат либералдемократите с 61 депутати.

Броят на депутатите на Шотландската национална партия ще спадне до 10, докато Reform UK на Найджъл Фараж се очаква да спечели 13 депутатски места.

Зелената партия на Англия и Уелс ще удвои броя на депутатите си до двама.

Екзитполът се основава на допитване до 20 000 гласували в около 130 избирателни секции в Англия, Шотландия и Уелс.

Източник: БНТ

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!