Консерваторите в Португалия печелят изборите. Десните са във възход

от Лазар Лазаров

Дясноцентристки Демократичен алианс (AD) спечели общите избори в Португалия в неделя. Toва обяви неговият лидер Луис Монтенегро, въпреки че не е ясно дали той може да управлява без подкрепата на крайнодясната политическа партия Chega,  с която той отново отказва да преговаря, предава Ройтерс.

Парламентарното представителство на Chega се увеличава повече от четири пъти до най-малко 48 депутати в 230-местния законодателен орган, което дава на една обединена десница мнозинство.

Резултатът подчертава политическия уклон към крайната десница в цяла Европа. Португалия, която се върна към демокрацията едва след падането на фашистката диктатура преди 50 години, дълго време беше смятана за имунизирана срещу възхода на десния популизъм на континента, който се очаква да доведе до успехи на крайнодесните партии на европейските избори през юни, отбелязва Ройтерс.

По-рано основният съперник на Монтенегро, Педро Нуно Сантос, призна поражението си, след като неговата лява Социалистическа партия (PS), която е на власт от 2015 г., остана на второ място с минимална разлика.

Той изключи подкрепата на платформата на AD, която включва повсеместни данъчни облекчения. „AD спечели изборите“, заявява Монтенегро пред тълпа от възторжени поддръжници в ранните часове на понеделник,  като добавя, че е от решаващо значение партиите в новия парламент да действат отговорно и „да се съобразят с желанието на португалския народ“.

Президентът Марсело Ребело де Соуса все още трябва официално да покани лидера на AD да състави правителство, което Монтенегро  очаква да се случи.

Като повтори предизборното си обещание да не разчита на десните популисти за подкрепа за управление, той изрази надежда, че PS и Chega „няма да образуват негативен съюз, за да попречат на правителството, което португалците са искали“.

AD и нейните консервативни съюзници в островния регион Мадейра печелят общо поне 79 места, като изпреварват 77-те места на PS, посочва Ройтерс.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!