Конгресът към Белия дом: Да засилим ядрения си капацитет за възможна война с Русия и Китай едновременно

Комисията на Конгреса на САЩ по политиката на стратегическите сили призова Белия дом да засили американския ядрен капацитет с оглед на възможното избухване на едновременна война с Русия и Китай. Политиците допускат такъв сценарий, включващ използването както на конвенционални, така и на ядрени оръжия, пише в публикувания доклад.

„Размерът и съставът на ядрените сили трябва да отчитат възможността за едновременна агресия от Русия и Китай“, се казва в документа. Отбелязва се, че настоящата военна доктрина на САЩ се нуждае от навременна актуализация, тъй като днес тя не включва военни операции на няколко континента едновременно.

Комисията стигна до заключението, че изключването от стратегията на възможността за едновременна агресия от Русия и Китай като малко вероятна може да има обратен ефект и, напротив, да увеличи вероятността от такава.

„Това е екзистенциално предизвикателство, за което Съединените щати са зле подготвени“, пише още в документа.

Според оценката на комисията Русия е страната с най-голям ядрен потенциал и нейното лидерство в тази област ще се запази поне до 2035 г. Отбелязва се способността на руските ракети-носители – по-специално ракетните системи РС-28 „Сармат“ и Р-30 „Булава-30“, както и хиперзвуковите ракети „Кинжал“ – ефективно да заобикалят всички съществуващи в момента американски системи за противоракетна отбрана.

Конгресът посочи, че Китай не трябва да се счита за по-малка заплаха въз основа на количественото определяне на неговия ядрен арсенал. Според прогнозата на комисията, в случай на ядрен конфликт, Пекин ще нанесе целенасочени ядрени удари и ще използва пълния потенциал на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК), която има количествено предимство в личния състав и конвенционалните оръжия. Подчертава се, че до 2049 г. Китай ще успее да преодолее изоставането от Русия и САЩ в ядрената сфера.

По-рано руският президент Владимир Путин позволи на Москва да прекрати ратификацията на Договора за забрана на ядрените опити. Той припомни, че и Русия, и САЩ са подписали Договора за спиране на ядрените опити, но само Москва го е ратифицирала, което може да послужи като причина да се преразгледа въпросът за ратификацията.

В края на февруари Путин обяви, че Русия спира участието си в изпълнението на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ, или СТАРТ III). Руският лидер подчерта, че Москва не се оттегля от договора, а по-скоро спира участието си.

Източник: Лента.ру

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече