Кольо Колев: Нинова срина лявото в България! Не е изключено да отидем директно на нови избори

от Лазар Лазаров

Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори. Това заяви пред БНР Кольо Колев, социолог от „Медиана“. „Нова формула на управление би могло да бъде експертно правителство – един опит да се спаси политическата система. Тези резултати показаха тежък удар върху нея“, посочи той.

„Има търсене на политическа алтернатива, а избирателите не я намират на политическия пазар“, отбеляза анализаторът.

„Когато има търсене, ще се появи и предлагане. Друг е въпросът какви ще бъдат измеренията на новата алтернатива. Не може да изключим появата на нещо екстремистко, фашизоидно„, смята Колев.

Случи се избиване в неполитическото, посочи социологът, като добави: „Всички партии, които имат опит за политически платформи, губят“.

„Величие“ е дълбоко неестествено явление, настоя социологът и допълни: „Досега не сме наблюдавали подобни процеси, когато буквално от нищото се появява нещо с такава скорост“.

Той не е убеден, че зад успеха на „Величие“ стоят само социалните мрежи: „Подозирам, че това е структура, която се е развивала по някакъв партизански, апокрифен начин. Трудно може да бъде хваната с публични социологически средства“.

Причина за възхода на подобни формации е „тоталното разкъсване между това, което избирателите чувстват, виждат и преценяват и това, с което ги облъчва политическият елит“, обясни експертът.

„Огромно разминаване в т.нар. „дневен ред“ по отношение на Русия, на войната, на военните доставки за Украйна, за еврото. Недоволството не се появява от нищото. Отчитахме, че се търси политическа алтернатива“, подчерта социологът.

Колев коментира и оставката, която Корнелия Нинова се престраши да хвърли за трети път.

„Нинова за седем години срина лявото в България. Загуби над 800 хиляди избиратели“, отбелязва анализаторът.

Според него тази оставка е много закъсняла. „Ставаше очевидно, че се върви все по-надолу. Не бих казал, че обръщането на Александър Симов, както и на голяма част от бившите нейни хора, е нещо изненадващо“.

Източник: БНР

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!