Колко спечелиха от войната в Украйна производителите на оръжие?

Долар

Приходите на водещите западни компании в областта на отбраната скочиха до небето след избухването на войната в Европа, а американските производители на оръжие продължават да доминират в световната оръжейна индустрия, съобщава информационният портал Mandiner.

Според неотдавнашната класация на списание Defense News за „100-те най-големи отбранителни компании през 2022 г.“, петте най-големи американски оръжейни компании имат общи приходи от 196 млрд. долара.

Сред първите пет най-големи военни компании в целия свят – четири са американски.

САЩ се превърнаха в основен източник на оръжие за Украйна в разгара на войната, предоставяйки на Киев военна помощ на стойност около 37 млрд. долара, според портала Mandiner.

През първата половина на годината приходите на 25-те най-големи западни отбранителни компании са се увеличили с 11% до 212 млрд. долара, според последните налични данни.

Изчислено е, че общият обем на продажбите на оръжие от тези компании се очаква да достигне 448 млрд. долара през 2023 г., което е с 47 млрд. долара повече от миналата година. До 2026 г. тази сума може да нарасне с повече от 20% до 554 млрд. долара поради доставките на оръжие за Украйна и превъоръжаването в Европа, се посочва в доклада.

Допълнителни оценки сочат, че западните отбранителни компании ще увеличат приходите си със 150 млрд. долара, или 37%, между 2021 и 2026 г., съобщава иранската информационна агенция „Фарси“. За разлика от тях, икономическият растеж в развитите страни ще достигне два пъти по-ниски стойности за същия период.

В първата десетка на класацията на Defense News, подредена по продажби през 2022 г., има седем американски и три китайски компании.

Двете водещи европейски компании в областта на отбраната, Airbus и Leonardo, заемат съответно 11-о и 12-о място. Въпреки че и Airbus, и Leonardo са многонационални кооперации, най-голямата отделна отбранителна компания в Европа е германската Rheinmetall AG, производител на най-модерния танк Leopard 2, и е класирана на 19-о място. Нейните продажби през 2022 г. възлизат на 6,75 млрд. долара.

Източник: RMXnews

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!