Северна Корея записа в конституцията си, че е ядрена сила

Държавните медии на Северна Корея съобщиха, че ръководството на страната е приело изменение на конституцията, с което утвърждава политиката си за ядрена сила, а лидерът на страната Ким Чен Ун е обещал да ускори производството на ядрени оръжия, за да възпре провокациите на Съединените щати, съобщава информационната агенция KCNA.

Върховното народно събрание прие единодушно ревизията на върховния документ на страната, в която се посочва, че Северна Корея „разработва ядрени оръжия, за да гарантира правото си на съществуване и да възпира войната“, пише KCNA, след като в сряда приключи двудневното заседание на парламента на Корейската народно-демократична република.

„Политиката на КНДР за изграждане на ядрени сили е превърната в постоянен основен закон на държавата, който никой няма право да нарушава с каквото и да било“, заяви севернокорейският лидер Ким Чен Ун, обръщайки се към парламента.

По-нататък в речта си Ким подчерта, че „е необходимо да продължим работата по експоненциално увеличаване на производството на ядрени оръжия и разнообразяване на средствата за ядрен удар и разполагането им в различни служби“. И заяви, че военните учения на САЩ и разполагането на стратегически средства в региона са крайни провокации.

Министерството на обединението на Южна Корея заяви, че ревизираната конституция показва „силната воля“ на Пхенян да не се отказва от ядрената си програма.

Изменението идва година след като Северна Корея официално записа в закона правото си да използва превантивни ядрени удари, за да се защити – ход, който според Ким ще направи ядрения ѝ статут „необратим“.

Ким призова официалните лица да продължат да насърчават солидарността с нациите, които се изправят срещу Съединените щати, като осъди тристранното сътрудничество между САЩ, Южна Корея и Япония като „азиатска версия на НАТО“. „Това е просто най-лошата действителна заплаха, а не заплашителна реторика или въображаемо образуваниe“, каза той.

Миналата седмица Ким се завърна у дома от пътуване до Русия, по време на което той и руският президент Владимир Путин се договориха да засилят военното и икономическото сътрудничество.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече