Кметът на италиански град след мигрантски побой: „Стига“! И наложи вечерен час

Местните жители на италиански град на границата с Франция са все по-загрижени за сигурността си на фона на нарастващата престъпност, която в събота влезе в заглавията на вестниците, след като кавга между двама мигранти доведе до смъртта на нигерийски гражданин.

Вентимилия, разположен в Северна Италия, само на 7 км от френската граница, се превърна в гореща точка за мигрантите, пътуващи от южното крайбрежие на Италия към Северозападна Европа, и сред местните жители нараства недоволството от нарастващия брой мигранти.

Инцидентът между двамата нигерийски мигранти е станал пред бар „Антъни“ на площад „Чезаре Батисти“, близо до жп гарата в центъра на Вентимилия, малко след 19,30 ч. в събота вечерта.

Според информационна агенция „Анса“ двамата мъже са били сериозно ранени при кавгата, в резултат на която единият е починал след намушкване с нож в гърлото, а другият е хоспитализиран в близката болница „Бореа“ с рани в гърдите.

Убийството доведе до спешно заседание на комисията по обществен ред и сигурност към местната община и до изявлението на кмета Флавио Ди Муро – представител на Лега, избран още през май тази година, когато градът се преориентира към десницата – за допълнително засилване на полицейското присъствие в града.

„Първата нова мярка, за която се взе решение днес, е по-нататъшно увеличаване на полицейските сили, точно в участъка и в най-опасните райони на града“, заяви Ди Муро пред жителите.

Кметът разкри намерението си да ускори разширяването на мигрантския център в града, където новопристигналите ще бъдат подложени на полицейски час.

„Вратите на мигрантския център се затварят в 19,30 ч. , което позволява на мигрантите да останат вътре, а на жителите на Вентимилия да не се налага да се сблъскват с незаконни ситуации“, каза Ди Муро. „Изтърпяхме твърде много, време е да кажем „стига“ – добави той.

Местното управление ще ускори и провеждането на търг за фирми, които да осигурят усъвършенствана система за видеонаблюдение в целия регион.

Местни жители и собственици на магазини заявиха пред медиите, че вече не се чувстват сигурни в града и че броят на новопристигналите е навредил на сигурността и търговията.

„Работата тук стана невъзможна“, казва пред Ansa един от собствениците на бар на площад „Батисти“, близо до мястото на убийството.

„Ако продължава така, няма да можем да излизаме от вкъщи“, добави друг жител.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече