Кмет управлява град в Мексико 6 дни и откриха отрязаната му глава върху камион

Алехандро Аркос

Кмет управлява град в Мексико и откриха отрязаната му глава върху камион

Шок в Мексико предизвиква убийството (вероятно от наркокартелите) чрез обезглавяване на новоизбрания кмет на област Чилпансинго Алехандро Аркос, център на щата Гереро в Южно Мексико, съобщи Pronews

Съобщава се, че новината е била оповестена от губернатора Евелин Салгадо и служител на опозиционната политическа коалиция.

„Категорично осъждам убийството на кмета на Чилпансинго Алехандро Аркос Каталан, което беше потвърдено от Главната прокуратура.

Неговата загуба потопи цялото общество на Гереро в траур и ни изпълни с възмущение“, заяви губернаторът Салгадо през X, който е член на управляващото ляво Движение за национално възраждане (Морена).

43-годишният кмет, който беше избран и пристъпи към встъпване в длъжност преди шест дни. Той обаче е бил обезглавен, а главата му е била поставена на покрива на малък камион, съобщават местните медии.

Заслужава да се отбележи, че убийството и обезглавяването на кмета Алехандро Аркос Каталан ще бъде от значение за правителството на страната през следващите месеци, тъй като въпросът за националната сигурност на Мексико ще бъде поставен на масата за обсъждане както от правителството, така и от опозицията.

КритичноБГ припомня, че това не е единствения случай на убит градоначалник в Мексико. На 18 юни тази година новоизбраният кмет Салвадор Вилалва Флорес бе убит в южно Мексико, в щата Гереро.

Салвадор Вилалва Флорес

Салвадор Вилалва Флорес

Салвадор Вилалва Флорес спечели местните избори на 2 юни и трябваше да поеме поста на кмет на Копа, град с около 4000 жители, през септември.

Той е бил в автобус, след което е бил смъртоносно прострелян в главата в понеделник (17 юни) в град Сан Педро лас Плаяс, съобщават от прокуратурата на щата Герера.

„Избраният кмет беше изведен от автобуса, с който пътуваше, и застрелян в главата“, пише местният вестник Alerta News.

Не са дадени допълнителни подробности, но щатът Герера е седалище на множество престъпни организации, които се борят за контрол над територията.

Политическите анализатори определиха изборите в Мексико, като „исторически“. Президентският пост бе зает за първи път от жена – Клаудия Шейнбаум, уж с български произход.

От дуга страна това са „най-кървавите избори в Мексико“, тъй като 37 политици, кандидати за различни постове бяха убити.

На 24 октомври миналата година бяха оповестени данни на властите в Мексико, че само за един ден в централната и югозападната част на страната са убити най-малко 22 души, включително множество полицаи.

Престъпници в Мексико

Престъпници в Мексико

При най-тежкото нападение неизвестни нападатели атакуваха патрул за сигурност в община Коюка де Бенитес в щата Гереро и застреляха 11 общински полицаи. По данни на групата с нестопанска цел Causa en Comun тази година броят на убитите полицаи е над 340. Прокурор Алехандро Ернандес заяви, че властите все още разследват мотива за нападението в Гереро, който е един от най-бедните щати в Мексико и е огнище на насилие между наркотрафикантите и полицията.

В щата Мичоакан, северно от Гереро, въоръжени лица убиха петима души, като се насочиха към брата на местния кмет, който беше ранен при нападението, съобщи прокурорът на щата. Телата на петимата загинали, сред които е и един полицай, са открити на магистрала в град Такамбаро.

При третото нападение в Пуебла при престрелка между предполагаеми дилъри на наркотици са убити най-малко шестима и са ранени двама души, съобщава регионалното правителство. Сблъсъкът е станал в селската община Сан Мигел Каноа, на около 120 км от столицата Мексико Сити.

Мексико е обхванато от престъпност, свързана с наркокартели, в резултат на която са убити над 420 000 души, откакто през 2006 г. правителството започна така наречената война с наркотиците. Оттогава насам броят на убийствата в страната се е утроил до 25 на 100 000 жители.

От 1962 г. насам в Мексико са регистрирани над 110 000 изчезвания, повечето от които се приписват на престъпни организации.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!