Китайският посланик при Карбовски: Китай няма планове да надмине или замени САЩ и САЩ не трябва да планират да потискат или сдържат Китай

Източник, Мартин Карбовски

Посланика на Китай в България, н.пр. г-жа Дай Цинли

Китайският посланик при Карбовски: Китай няма планове да надмине или замени САЩ и САЩ не трябва да планират да потискат или сдържат Китай

„Трябва да се отбележи, че никоя държава или човек не може да спре историческия темп на великото възраждане на китайската нация. Това, което е напълно различно от възхода на западните държави е, че Китай не следва стария път на колониален грабеж, нито следва път на хегемония. Приоритетът на Китай е да продължава да задоволява копнежа на хората за по-добър живот. Китай няма планове да надмине или замени Съединените щати и Съединените щати не трябва да планират да потискат или сдържат Китай“ – това заяви в интервю пред Карбовски китайският посланик в България – Н. Пр. Дай Цинли.
Интервюто ще бъде излъчено в Youtube канала на Карбовски тази вечер в 20:00.

https://www.youtube.com/@Martin_Karbowski

Цялото видео в момента е налично в Пейтриън канала на Карбовски: https://www.patreon.com/posts/prvo-v-patreon-n-113127012

КРИТИЧНОБГ публикува откъс от разговора:

– Карбовски: Много ми е важен въпросът за отношенията  между САЩ и Китай, които определят контекста на цялата икономика и политика на планетата.

Знамето на Китай

Знамето на Китай

– Посланик Дай Цинли: Китай и Съединените щати са двете най-големи икономики в света, и отношенията им са най-важните двустранни отношения в света. Китай винаги е вярвал, че планетата ни е достатъчно голяма, за да можем да се развиваме заедно със Съединените щати и в същото време всяка от страните ни да просперира.

Обемът на китайско-американската търговия представлява около една пета от световния.

Повече от 70000 американски компании инвестират и оперират в Китай, и китайско-американска търговия осигурява над 2 милиона работни места в самите Съединени щати. Между двете страни има 284 двойки побратимени провинции, щати и градове. Двустранното сътрудничество донесе огромни икономически ползи и благосъстояние на двата народа.

Китай и САЩ, илюстрация

Китай и САЩ в конфликт, илюстрация

За съжаление, Съединените щати настояват да разглеждат международната ситуация и да определят китайско-американските отношения от гледна точка на стратегическата конкуренция и погрешно смятат Китай за „най-голямото предизвикателство“. Това е сериозна погрешна преценка на Китай и на китайско-американските отношения. Ако Съединените щати поддържи такова погрешно разбиране, китайско-американските отношения ще бъдат само затруднени и пълни с проблеми. Това не отговаря нито на основните интереси на двата народа, нито на общите очаквания на международната общност.

Трябва да се отбележи, че никоя държава или човек не може да спре историческия темп на великото възраждане на китайската нация.

Това, което е напълно различно от възхода на западните държави е, че Китай не следва стария път на колониален грабеж, нито следва път на хегемония. Приоритетът на Китай е да продължава да задоволява копнежа на хората за по-добър живот. Китай няма планове да надмине или замени Съединените щати и Съединените щати не трябва да планират да потискат или сдържат Китай.

Целта на Китай да се ангажира със стабилно, здравословно и устойчиво развитие на китайско-американските отношения не се е променила и ще продължи да управлява китайско-американските отношения в съответствие с взаимното уважение, мирното съжителство и печелившото сътрудничество. Надяваме се, че Съединените щати и Китай ще работят заедно в същата посока.

– Карбовски: Защо САЩ не търсят кооперация и сътрудничество с Китай? Търси ли се конфликт в Южно море?

Посланик Дай Цинли: Днешния свят се променя и е бурен. Изправена пред поредица от глобални предизвикателства, никоя страна не може да остане имунизирана. Светът очаква Китай и Съединените щати да си сътрудничат и да си взаимодействат за разрешаване на новите предизвикателства и кризи. 

За съжаление, САЩ нямат правилно стратегическо разбиране за страната ни и не могат да възприемат положително отношение към нейното развитие. Те вярват, че една силна страна ще търси хегемония, ще ги предизвика и ще се опита да замени тяхната доминираща позиция в света.

Затова използват всякакви инструменти, за да се конкурират с Китай, като „разделяне и прекъсване на икономическите връзки“, ограничаване и блокиране в сферата на науката и технологиите, постоянно укрепване на военните им съюзи и създаване на тесен кръг от държави, чрез който да се противопоставят на Пекин навсякъде, където е възможно.

Китай и Тайван

Китай и Тайван

Южнокитайско море е пример как Съединените щати използват своето доминиращо положение, за да сдържат Китай. Южнокитайско море е най-натовареното корабоплаване в света и никога не е било възпрепятствано от никакви смущения. Въпреки това, използвайки като мотив защита на “свободата на корабоплаването”, Съединените щати съзнателно създават напрежение в района. Те отказват да се присъединят към Международната конвенция по морско право, като същевременно създадоха концепцията за „международни води“, за да оправдаят навлизането на техни военни кораби във води под юрисдикцията на други държави, без молба или уведомление за това. 

Американски самолетоносач "Айзенхауер"

Американски самолетоносач „Айзенхауер“

През последните години Съединените щати засилват военното си присъствие и действия в Южнокитайско море. Техни ударни групи от самолетоносачи и атомни подводници многократно се появяват в Южнокитайско море и околните води, американски военни самолети често извършват разузнаване отблизо в китайската акватория и честотата и интензивността на тези действия са сравними с тези срещу Съветския съюз през Студената война. Съединените щати призоваха също западните си съюзници да обявят „свобода на корабоплаването“ в Южнокитайско море, което значително увеличи риска от търкания и конфликти и се превърна в проблем за мира и стабилността в морето. 

Това, което Китай ще направи е, да продължи да работи със страните от АСЕАН за поддържане на мира и стабилността в Южнокитайско море и да насърчава просперитета и развитието в региона. Ние настояваме, че страните извън региона, начело със Съединените щати, трябва да показват с реални действия уважение към усилията на държавите в него за поддържане на мира и стабилността там.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!