Китайски изтребител минал на 3 м. от бомбардировач на САЩ „с неконтролирана скорост отпред и отдолу“

Китайски самолет изтребител е минал на около три метра  от американски бомбардировач Б-52 над Южнокитайско море, като едва не е причинил инцидент, предаде Асошиейтед прес, като се позова на армията на САЩ. В изявлението на военните се подчертава реалната възможност за злополука на фона на борбата на двете страни за влияние в този регион, уточнява агенцията, пише Труд

По време на нощното прехващане двумоторен китайски изтребител „Шънян Чжай-11“ се е приближил до самолет на американските военновъздушни сили с:

неконтролирана превишена скорост, минавайки отдолу, отпред и на разстояние от три метра от бомбардировача Б-52, излагайки на опасност от сблъсък и двете летателни средства“

заяви Индо-тихоокеанското командване на САЩ. „Обезпокоени сме, че този пилот не е съзнавал колко близо е бил от катастрофа“, посочват американските военни.

За момента китайското министерство на външните работи не е отговорило на запитването на АП за коментар. Агенцията припомня, че при подобен инцидент през май китайското правителство е отхвърлило американските възражения и е изискало Вашингтон да престане да извършва подобни полети над Южнокитайско море.

Американският бомбардировач Б-52 е извършвал „обичайна законна операция в международно въздушно пространство над Южнокитайско море“, когато е бил прехванат от китайския боен самолет „Шънян Чжай-11“ във вторник, обяви армията на САЩ. Прехващанията са обичайни, като по думите на американската страна от есента на на 2021 г. са отчетени повече от 180 подобни случая, макар и да не е често срещано самолетите да се разминават на толкова малко разстояние.

Американската армия заяви, че случилото се няма да промени подхода й в региона. „САЩ ще продължат да летят, плават и действат – безопасно и отговорно – доколкото международните закони го позволяват“, гласи изявлението.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече