Китай за войната в ХАМАС-Израел: Големите сили да бъдат безпристрастни. Съчувстваме дълбоко на хората в Газа

Китай „съчувства дълбоко“ на хората в Газа, каза първият дипломат на Пекин Ван И на външния министър на Палестинската власт Рияд Малики в телефонен разговор, предава CNN.

В отделен разговор Ван И пък изтъкна пред израелския си колега Ели Коен, че „всички държави имат правото на самозащита, но те трябва да спазват международното хуманитарно право“.

Това, от което най-много се нуждаят хората в Газа, е сигурност, храна и лекарства, а не война, оръжия и боеприпаси; това, от което Газа се нуждае, са усилия за прекратяване на войната и насърчаване на мира, а не от геополитически изчисления“, е казал Ван И на Малики, според съобщение, публикувано от китайското външно министерство във вторник.

Той повтори подкрепата на Китай за „решение с две държави“, както направи и по време на разговор с израелския си колега в понеделник.

Ван е отбелязал още пред Малики, че това е „единственият начин за решаване на палестинския въпрос“ и призова за свикването на „по-авторитетна, широкообхватна и ефективна международна мирна конференция възможно най-скоро“.

Съветът за сигурност на ООН трябва да поеме своята отговорност, международната общност трябва да действа спешно, а страните извън региона, особено големите сили, трябва да бъдат обективни и безпристрастни“, добави Ван.

Ван преди това обвини Израел, че излиза „отвъд обхвата на самоотбраната“.

Текущият основен приоритет е да се предотврати по-нататъшната ескалация на напрежението и довеждането до по-сериозна хуманитарна катастрофа“, е казал Ван на Коен, според информация, публикувана от китайското външно министерство във вторник.

В разговора той също е подчертал, че „двудържавното решение“ е консенсусът на международната общност и призова както израелците, така и палестинците да възобновят мирните преговори за „мирно съвместно съществуване“.

„Китай няма егоистични интереси по палестинския въпрос. Искрено се надяваме, че палестинският въпрос може да бъде справедливо и всеобхватно решен въз основа на „двудържавното решение“, е посочил Ван пред Коен.

Източник: Фокус

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!