Китай към САЩ: Превръщате Тайван в буре с барут

Китай обвини Съединените щати, че са превърнали Тайван в „депо за боеприпаси“, след като Белият дом обяви нов пакет от военна помощ на стойност 345 милиона долара (623.76 милиона лева) за Тайван, пише Фокус, цитирайки Associated Press.

В същото време Тайпе обяви, че е проследил шест кораба на китайския флот във води край бреговете си.

Китайската служба по въпросите на Тайван излезе с изявление, в което се противопостави на военната помощ за Тайван, който Китай твърди, че е негова територия.

„Без значение колко от парите на данъкоплатците на обикновените хора… тайванските сепаратистки сили харчат, без значение колко американски оръжия (се доставят), това няма да разклати решимостта ни да разрешим проблема с Тайван. Или да разклати твърдата ни воля за осъществяване на обединението на нашата родина“, е заявил говорителят на службата по въпросите на Тайван.

Службата по въпросите на Тайван на Китай излезе с изявление, в което се противопостави на американската военна помощ за Тайван, който Китай счита за своя територия.

„Техните действия превръщат Тайван в буре с барут и депо за боеприпаси, засилвайки заплахата от война в Тайванския пролив“, се посочва в изявлението на службата.

Китайската народна освободителна армия увеличи военните си маневри през последните години, насочени към Тайван, изпращайки изтребители и военни кораби да обикалят острова.

На 30 юли Министерството на националната отбрана на Тайван съобщи, че е проследило шест кораба на китайския флот близо до острова.

Управляващата администрация на Тайван, водена от Демократическата прогресивна партия, засили покупките на оръжия от САЩ като част от стратегия за възпиране срещу китайска инвазия.

Китай и Тайван се разделиха по време на гражданска война през 1949 г. и Тайван никога не е бил управляван от управляващата комунистическа партия на Китай.

За разлика от предишни военни покупки, последната партида помощ е част от президентските правомощия, одобрени от Конгреса на САЩ миналата година, за извличане на оръжия от настоящите военни запаси на САЩ, така Тайван няма да да чака военно производство и продажби.

Въпреки че Тайван е закупил оръжия на стойност 19 милиарда долара (34 милиарда лева) голяма част от тях все още не са доставени на Тайван. Вашингтон ще изпрати на Тайван преносими системи за противовъздушна отбрана, разузнавателни и наблюдателни способности, както и огнестрелни оръжия и ракети.

Източник: Focus-news.net

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!