Китай и Мексико засилват сътрудничеството си във финансите и електромобилите

Китайският президент Си Дзинпин призова за разширяване на сътрудничеството между Китай и Мексико в областта на финансите, електрическите превозни средства и други нововъзникващи отрасли, предава агенция „Синхуа“. Това стана при срещата на Си с мексиканския му колега Андрес Мануел Лопес Обрадор в рамките на срещата на икономическите лидери на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско, САЩ. Той също така заяви, че двете страни трябва да използват добре механизма за междуправителствено сътрудничество и да задълбочат сътрудничеството в традиционни области като изграждането на инфраструктура.

Приятелството между Китай и Мексико се е засилило с течение на времето, заяви Дзинпин, като отбеляза, че миналата година двете страни са отбелязали 50-годишнината от установяването на дипломатически връзки, а тази година се навършват 10 години от установяването на всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Мексико.

„Китай отдава голямо значение на китайско-мексиканските отношения и желае да работи с Мексико за засилване на стратегическото сближаване, използване на потенциала за сътрудничество и на допълващите се предимства, за да се издигнат двустранните отношения на ново равнище“, добави той.

Китайският президент подчерта, че Китай подкрепя независимия път на развитие на Мексико в съответствие с националните му условия и желае да засили взаимния обмен в областта на управлението на страната. „Двустранният търговски обмен между Китай и Мексико се е увеличил повече от 7000 пъти от установяването на дипломатическите отношения, а акцентите в сътрудничеството в области като железопътния транспорт, автомобилостроенето и новата енергетика са многобройни“, каза той.

Дзинпин заяви, че двете страни трябва да задълбочат сътрудничеството в областта на правоприлагането в борбата с наркотиците и активно да се подкрепят взаимно в организирането на събития за междуличностен обмен като културни представления и изложби.

Двете страни следва да засилят многостранната координация, твърдо да отстояват демокрацията в международните отношения и да защитават международната справедливост и правосъдие, както и законните права и интереси на развиващите се страни, каза Си. Като отбеляза, че през следващата година се навършват 10 години от създаването на Форума Китай-СЕЛАК (Общност на латиноамериканските и карибските държави), китайският лидер заяви, че страната му е готова да работи с Мексико за насърчаване на стабилното и дългосрочно развитие на отношенията между Китай и Латинска Америка.

От своя страна Лопес заяви, че и Мексико, и Китай имат прекрасни цивилизации, а двата народа се познават добре и се отнасят един с друг като братя. Той каза, че след като страната му е било засегната от неотдавнашния силен ураган в Тихия океан, Китай веднага е изразил съчувствие и подкрепа, за което Мексико е благодарно.

И Мексико, и Китай защитават собствената си независимост и категорично се противопоставят на намесата във вътрешните работи на други държави, отбеляза Лопес и добави, че Мексико, както винаги, ще се придържа към приятелската си политика спрямо Китай, ще се подкрепят твърдо, ще улеснят инвестициите на китайските предприятия в Мексико и ще задълбочат взаимноизгодното сътрудничество в различни области, както и сътрудничеството в борбата с производството и трафика на наркотици.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!