Наталия Киселова: Няма само с ДПС да се занимаваме! Утре КС ще гледа конституционността на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии

Доцент д-р Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, написа в своя профил във Фейсбук, че утре Конституционният съд ще проведе заседание за установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. (oбн. ДB, бp. 7 oт 2024 г.).

На практика Конституционния съд ще разгледа конституционността на избора на бившия депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова и на Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

Законността на решението бе подложено на съмнение и оспорено от депутати от „Възраждане“, БСП и ИТН. Изборът на новите конституционни съдии се оспорва пред КС и от президента Румен Радев.

Ето какво написа доц. Киселова:

Няма само с ДПС да се занимаваме!
Утре, 9 юли (вторник), Конституционният съд ще проведе заседание. Ще се разгледа по същество к. д. №3/2024 г. по искане на президента на Република България и на народни представители за установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. (oбн. ДB, бp. 7 oт 2024 г.).
P. s. Според мен -частична противоконституционност на решенията на Народното събрание.

Доц. Киселова е бивш правен съветник и секретар по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев. Автор на монографията „Политически права на българските граждани“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!