Киев за новата мобилизация: Не е нужно да вдигате шум, всичко върви по план!

Властите на Украйна подготвят нова вълна на мобилизация, съобщава германският вестник Die Zeit, като се позовава на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната Олексей Данилов. Той обаче увери, че мобилизацията няма да излезе извън вече зададените параметри в началото на войната на 24 февруари 2022 година, пише Фокус.

По думите на Данилов „мярката не е извънредна“. Мобилизацията тече от година и половина, като вече са преминали няколко етапа.

„Не е нужно да вдигате шум около това, всичко върви по плана, който имаме“, подчерта секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна пред местно радио.

Украйна обяви военно положение след началото на войната. Следователно всички мъже на възраст между 18 и 60 години следва да отбиват военна служба и да могат да бъдат призовани – освен ако не са освободени от служба по здравословни или социални причини. Точният брой на мобилизираните в Украйна до момента не е известен. Преди една година заместник-министърът на отбраната Хана Маляр определи числото на „няколкостотин хиляди“, припомня изданието.

По-рано на пресконференция, на въпрос дали трябва да бъдат призовани повече новобранци с оглед на големите загуби на ВСУ, президентът на страната Володимир Зеленски обяви, че военното ръководство настоява тъкмо за това.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!