Киев се готви за втори етап на контраофанзивата, с какви шансове?

Украйна очаква от западните си съюзтици още 250 танка, включително около 120 Leopard, 31 танка Abrams до края на годината

Неуспешната до този момент контраофанзива на украинските въоръжени сили в Запорожското и южното Донецко направление накара Киев да нанесе удари по тиловите транспортни маршрути, използвани за снабдяване на руските войски през Крим. На 22 юни сутринта украинските въоръжени сили се опитаха да обезвредят мостове край Сиваш на пътя Мелитопол-Джанкой. Активността на украинските въоръжени сили затихва и на редица места те преминават към позиционни боеве. Експертите очакват в близко бъдеще да започне втората фаза на контранастъплението им, пише Независимая газета.

 

Същото заяви и президентът Владимир Путин на среща с членовете на Съвета за сигурност в четвъртък, 22 юни. „Трябва да приемем, че настъпателният потенциал на противника не е изчерпан. Моля ви да имате това предвид, докато изграждате военните си операции. Трябва да се съобразяваме с реалностите“, подчерта държавният глава.

 

Путин смята, че мобилизационните резерви на Украйна в жива сила не са неограничени. „Оборудването, разбира се, може да бъде доставено допълнително. Но мобилизационният резерв, той не е неограничен и изглежда, че западните съюзници на Украйна наистина са решили да се борят с Русия до последния украинец“, каза Путин.

 

Тази президентска директива е дадена на членовете на руския Съвет за сигурност, очевидно и защото руското общество и медии, както и наблюдатели и експерти, все по-често се питат какви цели ръководят сега руските войски, действащи в зоната на конфликта, и какви планове имат за борба с врага.

 

Докладвайки за ситуацията в зоната на специалната военна операция по разпореждане на президента, министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че „за 16 дни активни бойни действия противникът е намалил активността си, след като е понесъл тежки загуби. В момента той се прегрупира, събирайки онези сили, които по-късно биха могли да преминат в настъпление. Противникът все още има сили да проведе по-нататъшни настъпателни операции, въпреки големия брой загуби както на техника, така и на личен състав. На този фон, както заяви ръководителят на Министерството на отбраната: „…разбира се, в момента тече подготовка за по-нататъшни настъпателни действия от наша страна“.

 

До края на юни Въоръжените сили ще формират резервна армия и армейски корпус, в близко бъдеще те ще получат над 3700 единици техника, заяви Сергей Шойгу. С други думи, преходът на руските въоръжени сили към стратегическа отбрана е временна ситуация и тук руският генерален щаб вече започва да формира значителни резерви за настъпление. Според Шойгу, „ако говорим за формиране на резерви по договори, 114 000 души са наети по преки договори, плюс 52 000 доброволци. Това са хора, вербувани в Русия в системата на подразделенията на ЧВК и други доброволчески формирования.

 

Въпреки това, според Николай Шулгин, който е коментирал ситуацията за „Независимая газета“, „НАТО иска да оборудва ВСУ с бойни самолети западно производство, които са способни да използват Storm Shadow, както и други подобни високоточни ракети с голям обсег на действие. Това означава, че е необходимо да се разработят планове и да се предприемат мерки за тяхното неутрализиране“. Той също така че, че украинските въоръжени сили очакват съвсем скоро нови доставки на танкове, бойни бронирани машини и артилерийски системи от страните от НАТО.

 

„Според МО това са най-малко „250 танка, включително около 120 Leopard, 31 танка Abrams и остатъците, които събират по света, това са 95 танка Т-72. Освен това има 983 GBM и 273 155-милиметрови AC, планирани за доставка през тази година. Това количество оръжия ще е достатъчно за формирането на още един армейски корпус на ВСУ, ако има достатъчно жива сила за това – поне 20-25 хил. щикове„, смята експертът на „НГ“. – Ако Киев не успее да направи това, новите западни танкове и бронетранспортьори ще бъдат използвани за попълване на разбитите формирования на украинските въоръжени сили.

 

Шулгин отбеляза също, че с такъв потенциал ВСУ, разбира се, ще могат да провеждат бойни действия, включително и опити за повторно нападение. Те обаче няма да могат да постигнат решителен пробив.

 

Източник: Независимая газета

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!