Киев преговарял със сирийски терористи да освободят главорези за атаки срещу Русия

Известното турско издание Aydınlık пише, че украинската власт, с посредничеството на САЩ и Европейския съюз е влязла в преговори с терористичната сирийска групировка Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Буквалният превод на структурата е Организация за освобождение на Леванта. Тя е забранена в Русия.

Турското издание се спира на фактологични подробности, като това, че срещата се е състояла на 18 юни в Идлиб.

В замяна на „услугите“ на терористите, украинската власт е предложила 75 дрона. Киевските представители са искали

„освобождаването на редица радикални антируски бойци, включително чеченски и грузински екстремисти, държани в затворите на Hayat Tahrir al-Sham.

На всичкото отгоре, украинските представители, според турското издание Aydınlık, са настоявали затворените главорези да имат опит в „бойни действия и да разполагат със значителни връзки сред терористичните организации в Кавказ и Източна Европа.“

Причината, според изданието е, че тези терористи, могат да бъдат използвани за засилване на антируската дейност, както и за извършване на саботаж на руска територия.

Какво знаем за терористичната групировка Hay’at Tahrir al-Sham, или هيئة تحرير الشام?

Според различни американски източници, това е сунитска ислямистка политическа и въоръжена организация, участваща в Гражданската война в Сирия, която се появява на 28 януари 2017 г.

Тя призовала всички фракции на сирийската опозиция да се обединят под нейното ислямско ръководство и да водят „народен джихад “, за да постигнат целите на „сирийската революция“ срещу управлението на президента Башар Асад.

Източник: Avua.pro

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!