ОФИЦИАЛНО. Киев: Положението е критично

от Лазар Лазаров
Украйна

Настъпва критичен момент за Украйна на фона на недостига на оръжие в украинската армия и продължаващите дискусии в Конгреса на САЩ по въпроса за пакета помощ за Киев. Това заяви ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак, предаде ТАСС.

„Наистина се надявам, че [законопроектът за помощта на САЩ за Украйна] ще бъде приет този месец, защото Украйна наближава критичен момент“, заяви той в интервю за вестник Politico. Ермак отбеляза, че Украйна се нуждае от допълнителни системи за противовъздушна отбрана, както и от ракети за противовъздушните ракетни системи Patriot.

„Проблемът за нас е времето. Искам да подчертая, че сега е критичен момент. Много е важно пакетът [помощ на САЩ] да бъде одобрен този месец„, подчерта отново той.

По-рано американската администрация изпрати искане до Конгреса за допълнителни бюджетни средства през фискалната 2024 г., която започна в САЩ на 1 октомври, основно за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Руската федерация в Азиатско-тихоокеански регион. Общо изпълнителната власт, ръководена от президента Джо Байдън, би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели. По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Някои републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха през последните месеци против продължаването на финансовата подкрепа на Киев.

Както пише ТАСС, Киев многократно е заявявал, че украинските въоръжени сили са изправени пред недостиг на боеприпаси и недостиг на снаряди. Властите на страната молят своите съюзници да увеличат и ускорят доставките на оръжия, а също така се опитват да прехвърлят отговорността за неуспехите на украинските войски върху тях. На свой ред западните партньори, които след провеждането на специална военна операция на Русия многократно увеличиха доставките на оръжие за Украйна, признават, че не могат да покрият всички нужди на Киев от боеприпаси.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!