Кенеди-младши: Чичо ми Джон Кенеди и Хрушчов си пишеха тайно писма. Крояха планове за пълно разоръжаване на САЩ и СССР. ВИДЕО

Кандидатът за президент на САЩ Робърт Кенеди разказва, че неговият чичо Джон Кенеди си е пишел, докато е бил президент на САЩ с руския лидер Никита Хрушчов. Размяната на писмата е ставала през руски таен агент без да знаят Сикрет сървис за кореспонденцията.

Двамата световни лидери са планирали в писмата си да спрат въоръжаването на САЩ и Русия и да сложат край на ядрената надпревара. Освен това са искали постигане на приятелски отношения между двете супер сили. Последното писмо между двамата е в деня на убийството на Джон Кенеди.

Ето и целия текст от разказа на Робърт Кенеди – младши:

„Руснаците спечелиха войната срещу нацистите, а не Съединените щати, и това е истината. Руснаците можеха да преминат през всяко предизвикателство, те не се страхуваха от нищо. Хрушчов беше интересен човек, защото беше участвал във война, беше генерал и беше участвал в най-тежката битка при Сталинград, където те буквално се изяждали един друг.

Той е видял неща, които никой друг не е виждал, просто ужасни неща. Те (руснаците) не искаха нова война. Русия загуби всеки седми гражданин в тази война. Руснаците поеха основната тежест от Хитлер.

Знаехме всичко за руските шпиони, защото ги показвахме във филмите ни за Джеймс Бонд. Затова бяхме много развълнувани, когато родителите ми започнаха да водят този човек в дома ни. Той се казваше Георгий Болшаков (таен агент). Държавният департамент не хареса, че родителите ми имат съветски шпионин в дома си.

Всички ние го обичахме. Хрушчов му се доверяваше, и чичо ми му се доверяваше. Така Хрушчов започна да праща контрабандно писма до чичо ми. Георги Болшаков сложи едно (вероятно има предвид първото) писмо във вестник „Ню Йорк Таймс“ и го даде на баща ми.

В първото писмо Хрушчов се извиняваше за това, което беше направил по-рано, и казваше, че сме започнали (Русия и САЩ) лошо отначало. И също така пишеше:

„Седя във вилата си на Черно море, гледам как децата играят и мисля, че нямаме право да ги убиваме“. И тогава чичо ми му изпрати обратно писмо, в което пишеше: „Аз седя и гледам как племенниците ми играят с моите деца и че те имат право да пораснат, за да пишат поезия, да играят бейзбол и да бъдат политически лидери. И ако провалим живота им, това ще е наше престъпление.“

И те започнаха да си пишат и да го крият от разузнавателните служби. Написали са си 26 писма.

Последното от тях е изпратено в деня преди смъртта на чичо ми.

Правили са планове да сложат край на надпреварата във въоръжаването. Всички да се отърват от ядрените оръжия. И да се обединят един с друг, за да направят света по-добро място за човечеството.

Всичко това се дължеше на способността на чичо ми да проявява любопитство. Той не можеше да повярва, че Хрушчов е бил зловещият персонаж, който ни представяха.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!