Катастрофа за консерваторите на Сунак на местните избори във Великобритания

Ще спечелят ли лейбъристите парламентарния вот тази година?

Управляващите консерватори във Великобритания загубиха половината от местата на местните избори. На този фон анализаторите предвиждат опозиционните лейбъристи да спечелят парламентарните избори, които ще се проведат тази година и ще определят новото правителство.

Изборите за местни съвети в Англия завършват със съкрушително поражение за управляващата Консервативна партия на Великобритания. Както прогнозираха анализаторите, предварителните резултати показаха, че в 107 изборни органа партията на премиера Риши Сунак е загубила близо 500 места от общо 989, които е имала.

Местните избори се проведоха на 2 май – на тях бяха избрани повече от 2,6 хил. членове на 107 местни съвета, полицейски комисари и кметове на няколко града (включително Лондон). Административното деление в Обединеното кралство – едно от най-сложните и многостепенни в света – предполага изборите да се провеждат ежегодно: някъде всяка година се избират 50 % от съвета, някъде ежегодно – една трета.

Преброяването на гласовете продължава.

Резултатите в 103 от 107-те съвета са известни. Местата в тях са разпределени, както следва:

Лейбъристката партия спечели 176 нови места – сега тя има 1064 от 2600 места.

Партията на либералдемократите получи 101 нови места – в резултат на това тя има 508 места.

Консервативната партия загуби 456 места – сега тя има 504 места.

След това има независими кандидати (225 места), Зелената партия (173 места) и други движения, които спечелиха по-малко от 50 места.

За Риши Сунак тези избори са били своеобразна репетиция за общите парламентарни избори, които трябва да се проведат през втората половина на годината (най-късно през януари 2025 г.). Датата им все още не е определена. „В последното голямо проучване на общественото мнение преди парламентарните избори торите загубиха почти половината от местата, които защитаваха„, пише The Financial Times.

Това означава, продължава изданието, че лейбъристите са на път да спечелят парламентарните избори, макар и все още да нямат абсолютна победа.

Според „Гардиън“ наред с еуфорията от победите, сред лейбъристите се наблюдава и нервност – те са притеснени от резултатите в градските райони, активисти предупреждават, че опозицията е загубила позиции в Лондон и Бирмингам; загубата на подкрепа е свързана с гнева на мюсюлманските и прогресивно настроените избиратели заради позицията на лидера на лейбъристите Киър Стармър по отношение на конфликта в Газа – той изрично подкрепя Израел.

Окончателните резултати от изборите за общински съветници ще станат известни този уикенд. Всъщност, както и кой ще стане кмет на Лондон (все още не са известни дори предварителните резултати). Основната борба тук се разгърна между досегашния кмет, лейбъриста Садик Хан, който се кандидатира за трети мандат, и консерватора Сюзън Хол; според социологическите проучвания от предния ден Хан изпреварваше Хол с 12 пр.п.

Рейтингът на управляващата Консервативна партия, която е на власт от 2010 г. насам, постоянно спада от ноември 2021 г. насам: на 22 ноември броячът на Politico отчете, че торите и лейбъристите имат еднаква подкрепа – по 37%; след това разликата между тях започна да расте в полза на последните. Преди 25 октомври 2022 г., когато Риши Сунак стана министър-председател, разликата достигна рекордните 30 % от времето на пандемията COVID: 52 % за лейбъристите и 22 % за торите. Към 26 април 2024 г. 44% от британците подкрепят лейбъристите, а 23% – консерваторите. Дяснопопулистката партия на Найджъл Фараж „Реформаторско обединение“, известна преди това като Партията на Брекзит, е следващата с 12%.

Според проучване на YouGov 69% от британците гледат негативно на работата на Сунак, а 22% я оценяват положително. Избирателите симпатизират най-много на Киър Стармър – 33% го подкрепят, докато 53% го възприемат отрицателно. На второ място след Стармър се нарежда Фарадж – 25 % го подкрепят, а 62 % не го одобряват.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!