Катар преговаря за освобождаване на заложници срещу временно прекратяване на огъня в Газа

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Катар преговаря за освобождаването на дузина заложници, отвлечени от „Хамас“ в Ивицата Газа, в замяна на прекратяване на огъня на територията, контролирана от палестинското движение, обсадено и бомбардирано от Израел, съобщи Франс прес, като цитира източник, близък до преговорите, предава БТА.

Катар осъществява посредничество „в координация със САЩ за освобождаването на 10-15 заложници в замяна на прекратяване на огъня за един или два дни“, заяви източникът, пожелал анонимност. Той каза, че се обсъжда тридневно примирие в замяна на освобождаването на 12 заложници, в това число шестима американци.

Над 240 души бяха пленени и отведени в Газа при безпрецедентната атака на бойци на „Хамас“ на израелска територия на 7 октомври. По данни на израелските власти от началото на войната, предизвикана от това нападение, в Израел са загинали най-малко 1400 души, повечето от които – цивилни, убити на самия 7 октомври.

В Ивицата Газа, вследствие на израелските ответни действия, целящи унищожаването на „Хамас“, са загинали 10 569 души, включително 4324 деца, по данни на Здравното министерство на Газа.

Катар, на чиято територия се намира политическото бюро на „Хамас“ и който е предоставил милиони долари финансова помощ на Газа, участваше в посредничеството през октомври, довело до освобождаването на четирима заложници – американка и нейната дъщеря и две еврейки. Богатата на природен газ държава е също така близък съюзник на САЩ, като на нейна територия е разположена най-голямата американска военна база в региона.

В неделя катарският премиер и министър на външните работи Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани потвърди решимостта на страната си да продължи посредничеството си въпреки трудностите, „причинени от действията на израелската окупация“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!