КАША! От МК: Областна управа не ни даде ключови документи. От там: Тодева беше в КОМАНДИРОВКА

Министерството на културата е разпоредило незабавно прекратяване на демонтажа на монумента още на 14 декември. Документите бяха разпространени от БСП-София. В тях е посочено, че Инспектората по опазване на културното наследство“ към министерството нарежда на Областната управа на София незабавно да преустанови дейностите по демонтаж на паметника.

Таков: МК е разпоредило незабавно прекратяване на демонтажа на ПСА още на 14-и декември. ДОКУМЕНТИ

Становището на МК се позовава на липсващо решение на експертен съвет към министъра на културата. БНТ разговаря с председателстващия този съвет и той обяснява , че не трябва да му се вменява политическа роля.

Два дни след издаването на разпространените документи демонтажът не спира!

Като основание експертният съвет на МК е посочил нарушение на чл. 14, ал. 1 и 3 от Закона за културното наследство, както и по чл. 200 д, предложение второ от Закона за културното наследство. Според тях Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата е наложило принудителна административна мярка, за която законът предвижда предварително изпълнение – спиране на премахването.

Председателят на БСП Корнелия Нинова обвини областния правител на София в самоуправство и ще описка ново решене от съда да бде прекратен демонтажът. От МК и от областната управа заявиха, че ще могат да коментират кацуса в понеделник.

Инспекторатът за опазване на културно наследство разпорежда незабавното спиране на всички дейности по паметника, тъй като демонтажът не е съгласуван със Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства към министъра на културата.

В документите е посочено, че според Закона за културното наследство, такова решение на органа е задължително. Председателят му обясни за БНТ, че областната управа на София не им е предоставила изисквания от закона проект и затова те няма как да вземат каквото и да е решение.

Проект за преместване на един пластичен обект от едно място на друго – КОЕ е това място, КЪДЕ е това място, КАКВО представлява то, КАК ще бъде поставено, КАКВО ще се случи на мястото, което се освобождава и прочие. А това, че някой някъде е взел решение за премахване, това са политически решения, взимат ги хора на съвсем различно място“, каза проф. Христо Харалампиев, председател на СЕСИИ към МК .

Вместо такъв проект обаче ДЕСЕТ МИНУТИ преди заседанието на съвета, те получили документите, които бяха официално разпространени от областната управа, включително становището защо се налага премахването на фигурите.

„Начинът, по който да бъде демонтиран или премахнат, е чисто техническа работа, с която ние не се занимаваме“, каца проф. Христо Харалампиев.

От областната управа обаче посочиха за „По света и у нас“, че от близо 100-те изпратени от тях страници става ясно, ЧЕ ТЕ СА ИМАЛИ комуникация с Министерството на културата, в която НИКЪДЕ не е ставало дума за ЗАБРАНА на демонтажа.

Заповедта за това е от четвъртък, а в петък областният управител Вяра Тодева Е БИЛА В КОМАНДИРОВКА и не се е запознала с документите.

Проф. Харалампиев обаче подчерта, че няма как съветът, който се състои от творци, да бъде натоварен с вземането на политически решения и да му се вменява политическа роля.

„Този съвет е към министъра, който може да се съобрази или не с нашето мнение. Ние сме експертен съвет“, уточни проф. Харалампиев.

От БСП-София обвиниха областния управител в самоуправство и злоупотреба с държавни средства. Лидерът на БСП също показа документте от министерството на културата.

„Въпреки това разпореждане на компетентен орган, тази жена, и всички, които са ангажирани със случая, продължават действията по разфасоването на паметника, лъжат народни представители, обществеността, че документите им са изрядни и че всичко се прави спрямо закона„, каза Корнелия Нинова.

От областната управа обещаха отговор в понеделник.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!