Караха ни да лаем и да ядем изпражнения, електрошок в слабините – освободени палестински затворници разказват за преживения ужас в Израел

Палестински затворници, освободени от израелската армия след задържането им в Газа, описват тежките физически и психологически мъчения, които са преживели в затворите пред Анадолската агенция.

Група затворници, които са били задържани и измъчвани от израелските сили в Ивицата Газа и по-късно освободени, бяха докарани в болницата на мъчениците Ал-Акса в град Дейр ал-Балах в централната част на Газа от екипи на Палестинското дружество на Червения полумесец, пише медията.

Палестинците имаха следи от изтезания по различни части на телата си и бяха изтощени.

Махмуд Басим Махмуд Ахмед, един от освободените затворници, заяви, че израелската армия е принуждавала затворниците да лежат с лице към земята и е пускала е кучета върху тях и им е пускала електрошок.

„Трябваше да държиим ръцете си зад главата от 4 ч. сутринта до полунощ. Ако се обърнеш надясно или наляво, те пускаха кучетата върху теб“, разказва Ахмед.

„Носеха по две парчета хляб на ден. След като изядеш хляба, трябва да лежиш по корем в продължение на 24 часа. Ако обявиш гладна стачка, те ни принуждаваха да ядем изпражнения“, казва той.

Ахмед каза, че някои затворници, за които израелските войници подозирали, че имат връзки с бойци от съпротивата, са били отвеждани на 12-ия етаж на сградата, за да бъдат измъчвани, и след това са били свалени обратно на първия етаж.

„Това, което преживяхме там за 40-60 дни, ни се стори като 12 години“, добави той.

Саид Абу Ватфа, който е бил задържан на граничния пункт Керем Абу Салем, разказва, че израелски войници са задържали група млади палестинци на граничния пункт и в продължение на четири часа ги държали вързани завързани на стена. Той добавя, че войниците са съблекли задържаните млади палестинци, и са им пускали електрошок на чувствителните места (слабините), счупили са им зъбите и не са им дали никакви лекарства.

Ватфа, който по време на задържането си е бил подложен на различни форми на психологическо и физическо мъчение, заяви: „През нощта, когато трябваше да отидем до тоалетната, ни казваха „лай“. Трябваше да лаем, за да отидем до тоалетната. Принуждаваха ме да лая и по същия начин ме принуждаваха да псувам правителството, роднините ми, сестра ми и съпругата ми.“

Муин Мохамед Абдусатир Мохамед, който е бил задържан в бежанския лагер Джабалия и държан в израелски затвор около четири месеца, казва: „Преживяхме много тежки дни. През нощта пускаха кучета срещу нас и много ни измъчваха. Никога не сме виждали такива мъчения.“

20-годишният Маруан Месад Шаар, който е бил задържан от израелски войници, докато е раздавал помощи, и е прекарал 31 дни като затворник, заяви, че са преживели различни видове изтезания, като електрошок, побой и унижение.

Запитан за условията в израелския затвор, Шаар отговаря: „Ние не живеехме“.

Халид Абулкерим, който е бил задържан по време на нахлуване в квартал Шуджаия в град Газа и освободен след 35 дни, заяви, че по време на задържането им ръцете и краката им са били оковани през цялото това време и че са били подложени както на физически, така и на психологически изтезания.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!